Contractul individual cu CET lovit de nulitate?

Contractul individual cu CET lovit de nulitate?

0 247

Aceasta conventie individuala intre CET, ca furnizor, si populatia care se lasa incalzita de acest sistem centralizat, functionand ca o martoaga schioapa, ca beneficiar, este multdiscutata si binecunoscuta de brasoveni, ca au sau nu centrala de bloc sau apartament.
Absurditatea conventiei este logica, pentru ca cei depinzand de CET locuiesc la bloc si sunt organizati in asociatii, cu care CET are incheiate contracte. Ce rost mai au si contractele individuale? Acestea oricum nu-l apropie pe consumator (sau beneficiar, spuneti-i cum doriti) de adevar, atata vreme cat nu exista si contorizare individuala care sa dovedeasca fiecaruia cat a consumat. La repartizareasumelor din factura se merge pe vechiul sistem, mai ales unde nu exista montate repartitoare, si acelea cantand uneori melodii ciudate.
Prin contractele individuale insa, CET-ul se poate da la individ, nu la colectivitate, care este oricum mai puternica in totul ei, putand astfel apela mai usor si mai eficient la opozitie.
Dar daca administratorul crede ca m-am uitat prea lung la fundul nevesti-si, nu-mi baga, putintel cate putintel, sume tot mai mari pentru caldura? Ca CET-ul nu o sa stea sa caute cu lumanarea cat am consumat eu, personal, ci va merge pe mana consumului total, impartit cine stie cum – teoretic este cunoscuta metodologia – de catre responsabilul de bloc si apoi facturat individual de CET.
Ca treaba cu aceste conventii este fortata, din interese de buzunare ca de popa, devine tot mai clara si din faptul ca termenul limita al incheierii contractelor s-a tot amanat, pentru ca, pana in prezent, au fost pacaliti sa dea „autografe” doar 10.000 dintre cei 33.000 „afiliati” la CET.
Ca sa se vada grija deosebita pe care primarul brasovean si CL-ul de sub ordinele sale o poarta cetatenilor, conventiile au mai fost modificate in ultima sedinta a CL, dar fara a se face unele precizari necesare.
De pilda, smecherii nu s-au interesat daca beneficiarii sunt de acord cu aceste conventii, din contra, obligandu-i, caci cel ce nu semneaza este pasibil de o amenda intre 50 si 200 lei, pe deasupra taindu-i-se caldura si apa calda. Adica un fel de si f…., si cu banii luati.
OJPC Brasov a mai semnalat si alte nereguli, cum ar fi inexistenta, printre clauze, a conditiilor de reziliere a contractelor, daca X sau Y nu mai vrea CET. Sau faptul ca acest contract este semnat pe termen nedeterminat.
Si, pe deasupra, ilegalitatea reiese si din faptul ca, pentru acelasi tip de servicii nu se pot incheia doua sau mai multe contracte, recte cel cu asociatia de proprietari si cel individual, in ambele cazuri pe tevi curgand aceeasi apa calda si acelasi agent termic, fara ca acestea sa fie amestecate, in cazul conventiilor individuale, cu palinca de Zalau sau macar cu ceva Murfatlar.
Personal nu mi-a picat inca in mana un asemenea contract, pentru ca m-am ferit de o apropiere ca de ciuma. Dar trec eu zilele astea pe la asociatie, ca, pe concret, sa cer si parerea dumneavoastra, stimati cititori.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.