Contractul cu CET-ul, ultima dihonie de la bloc

Contractul cu CET-ul, ultima dihonie de la bloc

0 263

Conventiile individuale pe care CET-ul doreste sa le semneze cu consumatorii nu sunt agreate de catre acettia din urma. In ciuda nemultumirilor pe care le-au starnit formularile cuprinse in hartogaria tiparita de conducerea centralei termice brasovene, peste 70% dintre ele au fost deja semnate de catre proprietarii de apartamente Cu bruma de cunostinte juridice pe care le au, sau doar suspiciosi ca in fata oricarui demers propus de un furnizor, locatarii care nu si-au pus inca iscalitura se plang ca respectivele conventii sunt prea stufoase sau contin prevederi incalcite. La cele 12 pagini cate numara fiecare contract, pare ca CET-ul a vrut sa arunce pe foc maldare de hartie, ca sa suplineasca lipsa rezervelor de carbune pe care ar fi trebuit sa le aiba acum in depozite. Dar pe care n-a avut bani sa le achizitioneze, in conditiile in care Guvernul nu binevoieste sa asigure subventia pe care sa obligat sa o verse centralei.
La solicitarea asociatiilor de proprietari, primarul a dispus deja reducerea numarului de pagini, la dimensiunile unui contract incheiat cu alti furnizori, cum ar fi Electrica. Totul e ca responsabilii cu sutierea documentelor sa indeparteze pasajele controversate. Cacotasii ar putea presupune ca textele vor fi doar tiparite cu caractere mai mici, asemanatoarea cu cele din contractele cu banca. Cu care conventiile seamana din pricina clauzelor inrobitoare pe care le contin. Printre acestea, permisiunea acordata furnizorului de a intra in apartamentul clientului daca asociatia de care acesta apartine are datorii neachitate de 3 luni. Proprietarii care refuza sa permita accesul pe proprietatea lor a reprezentantilor furnizorului sunt fi actionati in judecata de acesta din urma. Textul continua in acelasi ton abuziv: in cazul sistarii furnizarii energiei termice pentru neplata, furnizorul poate conditiona reluarea furnizarii de constituirea unei garantii, egala cu consumul maxim estimat pentru o perioada de o luna.
Daca noile contracte vor fi epurate de pasajele controversate, semnatarii lor vor starni invidia, daca nu chiar ura celor care au semnat in vechea forma, care isi mentine valabilitatea. La micul haos care se va crea, trebuie adaugat detaliul contractelor directe dintre cateva centrale termice de cvartal si Distrigaz, tocmai pentru a evita sistarea gazului catre CET pentru neplata datoriilor.
Noua clasificare va include semnatari pe stil nou, pe stil vechi si directi. Tot atatea motive ca sa-i faca se se urasca.
Dar abia asa invrajbiti, locatarii de toate semnaturile se vor potrivi perfect in peisajul urban, devastat de pizmele dintre bugetari.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.