Contractele din domeniul energetic, desecretizate

Contractele din domeniul energetic, desecretizate

0 320

Membrii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) au solicitat, miercuri, detinatorilor de contracte de privatizare din domeniul energetic sa le faca publice imediat, fie ca este vorba despre Petrom, fie despre privatizarile de distributii de energie electrica sau de gaze. Anuntul a fost facut de presedintele Traian Basescu imediat dupa sedinta de miercuri? a CSAT.


In scopul indeplinirii deciziei CSAT, ministrul industriilor trebuie sa contacteze, in cel mai scurt timp, partenerii de contract ai Romaniei si sa ii informeze asupra solicitarii CSAT. Traian Basescu a anuntat ca toatele contractele trebuiesc rediscutate, inclusiv contractul Petrom, si ca erorile trebuiesc evitate pe viitor. „Sunt suficiente contracte in care s-au facut erori in ceea ce priveste garantarea secutitatii energetice a populatiei. Astfel de erori nu trebuie sa se mai petreaca in procesele viitoare de privatizare.” O astfel de eroare s-a “strecurat” in contractul cu Petrom. Dupa cum a declarat ?Dan Ioan Popescu, fost Ministru al Industriei in Guvernul Nastase, in contractul de privatizare al ?societatii nu ?exista nicio clauza de aliniere a pretului gazului la cotatiile internationale si ca privatizarea societatii s-a realizat la ordin, era parte integranta din obligatiile asumate de Romania.


Presedintele Traian Basescu a afirmat ca prevederile din contractul Petrom trebuie analizate de institutiile statului, inclusiv de Parchetul General, lucru care se si intampla in prezent.


Dea semenea, Presedintele a dorit sa precizeze ca, desi CSAT nu este o institutie specializata in a analiza corectitudinea proceselor de privatizare, membrii Consiliului au fost interesati indeosebi de mecanismele prin care au fost facute aceste privatizari.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.