Consumul de mezeluri și carne procesată şi cancerul colorectal

Consumul de mezeluri și carne procesată şi cancerul colorectal

0 35

Autoritățile sanitare franceze confirmă existența unei asocieri, unei legături între riscul de cancer colorectal și consumul de nitrați și nitriți, substanțe prezente în special în mezeluri și carnea procesată.
Agenția Națională pentru Securitatea Alimentară de la Paris recomandă reducere expunerii la aceste substanțe, iar guvernul Franței a anunțat că va prezenta, în toamnă, un plan de acțiune pentru reducerea aditivilor din alimente.
„Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor afirmă că un nou studiu, corelat cu datele apărute în diferite publicații științifice din întreaga lume, confirmă semnalul de alarmă tras încă din anul 2015 de Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului, structură din cadrul OMS, care a clasificat carnea procesată, inclusiv mezelurile, drept produse cancerigene.
Aceste alimente ar favoriza, între altele, apariția cancerelor colorectale, care ucid aproape 18.000 de persoane pe an în Franța.
În mod tradițional, producătorii de mezeluri, chiar și în cazul unora artizanale, folosesc componente nitrate pentru a prelungi perioada de valabilitate a produselor, pentru a le da acea culoare rozalie, dar mai ales pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor patogene care provoacă boli grave precum botulismul, salmoneloza sau listerioza.
Conștientă că reducerea nivelului de aditivi crește riscul dezvoltării acestor boli microbiologice, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor din în Franța consideră că trebuie găsite soluții și aplicate măsuri pentru a controla acest risc.
Se poate renunța la nitriți în paralel cu scurtarea termenelor de expirare a produselor sau alte acțiuni la nivelul etapelor de fabricație.”

Sursa: RRA

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.