Consultarile de la Cotroceni – timp irosit

Consultarile de la Cotroceni – timp irosit

0 121

Presedintele Traian Basescu a avut ieri consultari cu partidele parlamentare pentru gasirea unor solutii pentru stabilizarea situatiei politice, accelerarea reformei institutionale, analiza evolutiilor cu privire la votul uninominal si alte bla-bla-uri politicianiste.


Dezamagire


Reprezentantii PNL, PSD si PC au fost profund dezamagiti de intalnirea de la Cotroceni. Discutiile cu seful statului nu au rezolvat nici pe departe actuala criza politica. Asta, probabil si pentru ca Traian Basecu a runcat acuza:„Ia spuneti, o faceti cu PSD-ul!?” (referitor la o noua alianta politica la guvernare – n.a.) In schimb, PD vrea anticipate, UDMR – o sustinere majoritara in Parlament pentru Guvern sau anticipate, iar PRM nu a participat la consultari.
Presedintele PSD, Mircea Geoana, carea condus delegatia social democratilor a declarat, dupa consultari, ca presedintele Traian Basescu nu a propus nici o solutie la actuala criza politica. Geoana a spus ca discutia cu Basescu nu a adus „nimic nou” pentru solutionarea actualei crize politice, el apreciind ca solutia nu se afla la Cotroceni, ci in Parlamentul Romaniei.

Cu toate ca a anuntat ca va conduce delegatia PNL, Calin Popescu Tariceanu a lipsit din grupul liberalilor. Potrivit unor surse liberale, Tariceanu a preferat sa ramana la sediul Guvernului. Delegatia PNL a fost formata din Crin Antonescu, Teodor Melescanu si Puiu Hasotti. Presedintele Traian Basescu i-a intrebat pe reprezentantii PNL daca au un plan de formare a unui Guvern minoritar, cu sustinere parlamentara din partea PSD, au precizat surse liberale. Acestia i-au spus presedintelui ca Executivul si PNL vor cauta solutie in Parlament pentru ca actualul Cabinet condus de Calin Popescu Tariceanu sa-si duca mandatul pana la capat. Potrivit acelorasi surse, Basescu si-a manifestat nemultumirea fata de absenta lui Tariceanu de la consultarile de la Palatul Victoria, mai ales ca acesta anuntase, cu o zi in urma, ca va participa. Vicepresedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, dupa consultari, ca solutia iesirii din criza politica este in Parlament, nu la Palatul Cotroceni, adaugand ca „jocul politic din care traieste Basescu” nu mai reprezinta interes pentru PNL.


Aolutia PD: alegeri anticipate
Din delegatia PD care a participat la consultari au facut parte Emil Boc, Vasile Blaga, Adriean Videanu, Sorin Frunzaverde, Gheorghe Barbu, Radu Berceanu, George Scripcaru, Ioan Oltean, Romeo Raicu si Cezar Preda. Presedintele le-a spus reprezentantilor PD ca doreste sa le auda punctul de vedere referitor la posibilitatile de iesire din situatia politica actuala. Emil Boc a multumit sefului statului pentru invitatie si i-a spus sefului statului ca, din punctul de vedere al PD, iesirea din situatia politica se poate face prin alegeri anticipate, avand in vedere ca, in conditiile in care un Guvern nu mai are majoritate in Parlament, „alesii trebuie sa se intoarca la popor”.

Pe de lata parte, PC i-a propus, ieri, presedintelui Traian Basescu sa-si prezinte demisia din functie, pentru ca Romania sa intre in normalitate, a declarat liderul partidului Dan Voiculescu, dupa intalnirea cu seful statului. Intalnirea dintre seful statului si reprezentantii PC condusi de Dan Voiculescu a durat aproximativ 15 minute, fiind cea mai scurta discutie dintre cele care au avut loc.


Basescu nu are solutii


Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat ca presedintele Traian Basescu le-a spus reprezentantilor Uniunii la intalnirea de la Cotroceni ca nu are solutie pentru iesirea din criza politica. „Am discutat cu domnul presedinte ca solutia se afla in mainile partidelor politice si domnul presedinte a recunoscut ca domnia sa nu are solutie pentru aceasta situatie”, a precizat Marko Bela. Liderul UDMR a spus ca i-a prezentat sefului statului propunerile Uniunii pentru deblocarea crizei, cum ar fi gasirea unei sustineri parlamentare pentru actualul Executiv sau pentru o alta formula guvernamentala sau organizarea de alegeri anticipate.


Marius OLA

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.