Consulatele mai cooperante!

Consulatele mai cooperante!

0 153

Ministerul Afacerilor Externe pune, de la 1 iulie, la dispozitia cetatenilor romani aflati in strainatate un nou sistem de verificare a datelor in timp real, care-i va ajuta sa obtina mai repede confirmarea identitatii si documentele solicitate, a anuntat, duminica, intr-o conferinta de presa, ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu.
”Prin acest sistem, in ceea ce priveste solicitarile pentru titlurile de calatorie, ca si pentru confirmarea permiselor de conducere, timpii de asteptare, cheltuielile, nervozitatea evidenta a romanilor din strainatate aflati intr-o situatie speciala vor fi practic rezolvate, asa cum este normal intr-un sistem consular modern”, a explicat Cristian Diaconescu.
Astfel, odata ce solicitarea unui roman va fi transmisa consulului, acesta va putea face verificarea direct prin intermediul MAE, pe o linie securizata, daca respectivul cetatean are un permis de conducere valabil.
Ministrul a precizat ca MAE primeste lunar 12.000 de solicitari ale romanilor din strainatate care se confrunta cu probleme de acest fel.
Pana acum, cetateanul care solicita confirmarea identitatii pentru titlurile de calatorie, era nevoit sa astepte cateva zile, pana intr-o saptamana, iar cei care solicitau confirmarea permiselor de conducere, trebuiau sa astepte chiar inte doua si trei saptamani, a precizat ministrul, aratand ca acum aceste probleme se pot rezolva intr-o zi.
Totodata, a spus Diaconescu, in acest moment, MAE poate simplifica la maximum si o procedura suparatoare pentru cei care calatoresc in afara si, la un moment dat, sunt opriti de politisti pe autostrazile europene. „Este posibil ca, daca respectivul politist are dubii in ceea ce priveste veridicitatea permisiului de conducere, prin contactarea telefonica a oficiului consular cel mai apropiat si cu acordul cetateanului roman, sa se realizeze o confirmare pe loc”, a spus Diaconescu.
Sistemul va deveni operational de la 1 iulie, iar de luni, 22 iunie, MAE va trece la procedurile de verificare.
Diaconescu a afirmat ca, prin introducerea acestui sistem, MAE a facut un pas serios in ceea ce priveste calitatea serviciilor consulare oferite, avand in vedere ca in perioada verii foarte multi romani vor circula in strainatate.
MAE a testat sistemul duminica, verificand datele de identitate ale unui jurnalist. Sistemul poate confirma toate datele de identitate: locul nasterii, numele parintilor, existand posibilitatea de a verifica daca persoana in cauza are pasaport sau permis de conducere.
Pana acum, procedura de verificare a datelor era mult mai greoaie. Dupa ce un cetatean solicita oficiului consular din strainatate verificarea datelor, consulul transmitea la Ministerul Administratiei si Internelor elementele solicitate si se astepta confirmarea. MAI verifica, transmitea rezultatul verificarii la MAE, care, la randul sau, transmitea oficiului daca solictarea este valida sau nu. Pe baza acestui sistem, procedura de verificare poate fi realizata in timp real, a adaugat Cristian Diaconescu.
Ministerul Afacerilor Externe a demarat la sfasitul lunii mai proiectul pentru a crea un sistem informatizat care sa permita confirmarea identitatii si emiterea in timp real a documentelor solicitate de cetatenii romani din strainatate la sectiile consulare ale misiunilor diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei.
Atunci, Federatia Asociatiilor Romanilor din Europa (FADERE) a solicitat schimbarea legislatiei privind eliberarea documentelor de identitate pentru romanii din strainatate, in sensul simplificarii procedurilor.
”MAE va colabora cu Ministerul Administratiei si Internelor si cu alte institutii pentru instalarea unui sistem care sa permita personalului consular sa verifice in timp real identitatea persoanelor si datele privitoare la identitate, situatia documentelor de calatorie, starea civila, inregistrarile in cazierul judiciar si dreptul de conducere a autovehiculelor, aflate in gestiunea institutiilor subordonate MAI”, preciza, la acea data, Alin Serbanescu, purtatorul de cuvant al MAE.
Ministerul Afacerilor Externe este interesat de scurtarea termenelor de procesare a diferitelor cereri de servicii consulare, precum si de eliberare a documentelor solicitate de cetatenii romani din strainatate. In sistemul actual, intarzierile in eliberarea actelor sau documentelor sunt generate de timpii de curierat necesari pentru transmiterea solicitarilor pe hartie a datelor de identitate si a inregistrarilor pentru a fi verificate manual in bazele de date ale MAI, a justificat purtatorul de cuvant al MAE.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.