Constructorul autostrazii Bucuresti – Brasov este inca (o) necunoscut(a)

Constructorul autostrazii Bucuresti – Brasov este inca (o) necunoscut(a)

0 125

Autostrada Bucuresti – Brasov este un proiect „in fasa”, un copil cu prea multe moase, caruia nu-i tai nimeni cordonul ombilical. Asa se face ca majoritatea guvernelor care s-au perindat pe la conducerea tarii au incercat sa aiba grija de acest proiect, dar se pare ca nimeni nu a reusit sa-l puna pe roate.
Ministrul Transporturilor de la ora actuala, Ludovic Orban, se spala si el pe maini „de orice responsabilitate” si lasa pe umerii noului cabinet sa decida constructorul tronsonului Comarnic-Brasov.
Acest proiect se aseamana in multe puncte cu afacerea Bechtel, dat fiind ca intarzierile sunt si ele la ordinea zilei, contractul fiind parafat cel mai devreme anul viitor. Initial, cele patru consortii precalificate trebuiau sa-si prezinte ofertele finale pe 17 noiembrie, insa firma Strabag a contestat acest termen.
„Evaluarea ofertelor pentru desemnarea castigatorului dureaza aproximativ o luna, dupa care mai exista un termen de zece zile pentru eventuale contestatii“, a precizat Orban. Surse neoficiale din piata dau deja castigator consortiul format din grecii de la Aktor si francezii de la Vinci. Valoarea contractului de constructie, inclusiv costurile asociate intretinerii si operarii pe o perioada de 25 ani, a tronsonului de autostrada Comarnic – Brasov, in lungime de circa 58 km, a fost evaluata la peste 3,3 miliarde de euro, inclusiv TVA.
La inceputul lunii octombrie, directorul general al CNADNR, Dorin Debucean, declara ca, nesemnand anul acesta contractul pentru acest proiect, punem in pericol ceilalti 1.000 de kilometri de autostrada care ar trebui construiti prin parteneriat public-privat.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.