Constructia aeroportului, gata de decolare (6)

Constructia aeroportului, gata de decolare (6)

0 84

Interviu cu Presedintele Comisiei de realizare a aeroportului, Iancu Vespasian Augustin

Rep. Conform parerii majoritatii brasovenilor Aeroportul este necesar. In cca. 30 de luni, il vom avea. Dar operatorii aerieni sunt interesati de noul aeroport?
I.V.A. Da, chiar foarte interesati. Spre surprinderea noastra, imediat dupa stabilirea castigatorului licitatiei organizate pentru atribuirea contractului de concesiune de lucrari, Consiliul Judetean Brasov si Intelcan au fost contactate de numerosi operatori, printre care Carpatair, Myair, Acvila, Austrian Airlines, Lufthansa si ELAL care si-au manifestat interesul expres pentru a opera pe viitorul aeroport. De asemenea, Intelcan a avut discu?ii preliminare cu Wizair si Blue Jet. Mai sunt discu?ii cu Ryanair, Spanair, Martinair, Air Swiss, KLM, Turkish Airlines, Tarom sau Malev.
O sa va redau o parte din textul uneia dintre scrisorile de intentie, apartind Austrian Airlines, care a contactat Consiliul Judetean Brasov. „Chiar daca Aeroportul este pe cale de a fi construit, as vrea sa reconfirm ca suntem deosebit de interesati ca Austrian Airlines sa fie unul dintre primii operatori pe noul aeroport.” Asta ne scria in martie 2007, directorul de cercetare de piata al companiei mentionate, dl. Wolfgang Schein.
Rep. Foarte frumos, inca din fasa Aeroportul este curtat de operatori.
I.V.A. Este, intr-o oarecare masura si “meritul”, puneti ghilimelele, fostului ministru al transporturilor Radu Berceanu. Desi s-a opus constructiei acestui aeroport, avand interventii dure, el i-a facut „safteaua”. Lansand sloganul “low-cost high-risk” si declarand ca muta tot traficul low-cost de pe Baneasa intr-un viitor aeroport pe care il va construi in urmatorii 10 ani la Alexeni, la cca 65 de km de capiatla, intr-o fosta unitate militara, ministrul a speriat operatorii de zboruri low-cost care au inceput sa caute solutii. Majoritatea opteaza pentru Brasov.
Rep. Interesant cum un gest rauvoitor ne-a facut servicii. Deci nu vom duce lipsa de operatori? Dar destinatiile?
I.V.A. Pentru moment, se preconizeaza ini?ierea unor zboruri pentru „piata Europei”, de la Brasov la Viena, Budapesta, Madrid, Paris, Munchen, Bergamo, Istanbul, Tel Aviv, precum si curse interne la Bucuresti, Timisoara, Oradea, Iasi, Cluj-Napoca sau Constanta. Vor fi cu siguranta si altele, avand in vedre multitudinea intentiilor exprimate de operatorii aerieni. Vor fi curse aeriene desfasurate pe o raza de 1.500 – 3.000 km. In primul an de exploatare, Intelcan estimeaza ca traficul pe aeroportul Brasov – Ghimbav va ajunge la un sfert de milion de pasageri. Pe aeroport vor putea ateriza aeronave de toate tipurile, in afara de Airbus A 380, care are nevoie de terminal special si o pista mai lunga. Transportul de marfa va avea si el o evolutie spectaculoasa. Se va da startul (proiectare/realizare) la o capacitate de anuala de 60.000 tone marfa cu evolutie spre 260.000 tone/marfa in cinci ani. Sunt deja solicitari pentru realizarea unei piste spaciale de taxiway. In afara unor benificiari „traditionali”, calatori obisnuiti, oamneni de afaceri, etc. printre beneficiarii aeroportului se vor numara turistii. Se preconizeaza o crestere la peste 1 milion de turisti extrem de rapid, in 2007, in Brasov au fost peste 600.000 de turisti.
Rep. Ceea ce spuneti este imbucurator. Fara niciun fel de propaganda, operatorii de zbor se declara intersati de Aeroportul International Brasov-Ghimbav.

(va urma

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.