Constructia aeroportului, gata de decolare (5)

Constructia aeroportului, gata de decolare (5)

0 55

Interviu cu Presedintele Comisiei de realizare a aeroportului, Iancu Vespasian Augustin

Rep. Am clarificat toate problemele delicate, terenul, procedura de atribuire a contractului. Si m-as intoarce de unde am plecat. Este necesar acest aeroport? Va intreb pentru ca sunt voci, din partea PSD si PNG, care sustin ca Brasovul nu are nevoie de aeroport, ca pe autostrada care nu este, ca sa parafrazez pe cineva, se fac doar 90 de minute pana la Bucuresti.
I.V.A. Dezvoltarea viitoare a Brasovului nu este o functie de timpul in care se ajunge in capitala pe o autostrada inca neconstruita. Daca dorim sa-i dam Brasovului importanta regionala pe care o merita, atunci categoric avem nevoie de acest aeroport. Bucurestiul are deja doua aeroporturi si autoritatile de la centru il doresc pe al treilea, undeva la sud de capitala, poate la 60 de km distanta. De ce? Nu cumva pentru a facilita si mai mult accesul turistilor, pentru a crea locuri de munca, pentru a aduce investotori? In Bucuresti un salariu de 1.000 de euro este ceva obisnuit. In Brasov, pentru majoritatea este un vis si asta pentru ca nivelul de dezvoltare este scazut, pentru ca investitorii nu se inghesuie, cele 4 – 5 ore pe DN1, ca asta-i acum realitatea, nu imbie pe nimeni la drum. Desi avem potential turistic, strainii nu vin in numar mare la Brasov si asta pentru ca este incomod. Ganditi-va, zbori doua ore din Stuttgart pana in Bucuresti, dupa care iei trenul sau o masina si faci mai mult decat din Germania in Romania. E stupid!
Rep: Deci considerati ca, in mod categoric, Brasovul are nevoie de Aeroport.
I.V.A. Evident. Este dorinta brasovenilor. Nu uitati ca un sondaj de opinie a plasat „Aeroportul” in primele doua locuri, dupa imbuntatirea drumurilor judetene. Multi dintre concetatenii nostri au rude in strainatate, multi lucreaza in alte tari si doresc sa scurteze la maximum distanta fata de casa, oamenii de afaceri brasoveni s-au saturat sa faca kilometri intregi pana la un Aeroport, riscand uneori, datorita blocajelor de trafic, sa piarda avionul. In cinci minute (prin str. Lanii), se poate ajunge din centrul istoric al Brasovului la Aeroport. Am avut curiozitatea si am cronometrat.
Rep. Nu va pot contrazice, ma numar printre cei care doresc Aeroportul si cred in binefacerile economice ale acestuia. V-as mai intreba ceva. De ce timp de atatia ani s-a tot discutat si nu s-a facut mai nimic, pana acum?
I.V.A. Pentru ca in cei 20 de ani de tergiversari, unii s-au opus cu acelasi argument: nu suntem departe de Bucuresti sau de Sibiu…. Dar nici Constanta nu-i departe de Bucuresti, nici Bacaul de Iasi, nici Aradul de Timisoara… Poate s-au gandit si la alte solutii, poate ca s-au gandit ca vom avea autostrada…
Trebuie sa subliniez un lucru: in cei aproape 20 de ani de activitate administrativa, nu am avut nici o delegatie straina cu care m-am intalnit, fie pe politicieni, oameni din administratie sau oameni de afaceri care sa nu sa se mire cum un oras (regiune) cum este Brasovul sa nu aiba aeroport. Toate studiile realizate in ultimul deceniu, toti specialistii in domeniu au concluzionat ca e mai mult decat necesar realizarea unui aeroport la Brasov si ca acest lucru se sustine financiar. Nu acelasi lucru se poate spune despre alte aeroporturi din tara care fara sprijin financiar s-ar inchide imediat.
Rep. Si in 30 de luni va decola primul avion de la Brasov?
I.V.A. Intentiile sunt ca Aeroportul sa fie gata si mai repede de 30 de luni, ramane de vazut cum vom reusi sa punem la dispozitia investitorului amplasamentul (viabilizat) si infrastructura de acces necesara. Este totusi un Aeroport. Sunt convins ca Intelcan va depune toate eforturile pentru finalizarea cat mai rapida a investitiei, poate in …20 de luni.
Rep. Deci e limpede, e necesar si il vom avea cat de curand.

(va urma)

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.