Constructia aeroportului, gata de decolare (3)

Constructia aeroportului, gata de decolare (3)

0 144

Interviu cu Presedintele Comisiei de realizare a aeroportului, Iancu Vespasian Augustin

Rep.:
Ne este mai clar decat pana acum cum s-a ajuns la actuala varianta de finantare. Va rugam sa intrati in detalii si despre teren, un adevarat „cui a lui Pepelea”, un subiect extrem de comentat de multa lume, ziaristi, politicieni, oficiali sau cetateni. Ce s-a intamplat cu terenul necesar viitorului aeroport?
I.V.A.:
Intr-adevar, cele mai multe probleme si discutii au fost legate de teren, multe dintre ele chiar hilare.
Studiile care s-au facut pentru alegerea amplasamentului aeroportului (primele studii au fost facute de catre specialistii de le IPTANA), au identificat patru zone care se pretau la o astfel de investitie. Optiunea pentru amplasamentul actual a tinut cont de multe aspecte cel mai important fiind cel legat de punerea intr-o conjunctura favorabila a producatorului de helicoptere IAR Ghimbav, intr-o tentativa de perpetuare a traditiei constructiei aeronautice in Judetul Brasov. Acest amplasament a fost introdus atat in PATJ (Planul de Amenajare a Teritotiului Judetului Brasov) cat si in planurile de dezvoltare ale tarii. Initial terenul trebuia sa fie pus la dispozitie de catre CL Ghimbav. Datorita retrocedarilor, suprafata de teren necesara s-a diminuat, fiind obligati sa gasim solutii de completare a ei.
La inceputul anului 2006 am facut primele demersuri pentru obtinerea (completarea) terenului necesar realizarii aeroportului. Ne-am adresat autoritatilor centrale si Agentiei Domeniilor Statului, intocmind un dosar pentru trecerea terenului necesar in proprietatea Consiliului Judetean Brasov. Depunerea „Dosarului” s-a facut in luna aprilie. Ne-au fost solicitate la dosar diferite documente, acte, schite, etc. completari, semnaturi, aprobari etc. care s-au tot adunat, pana cand in a doua parte a lunii decembrie am fost informati ca terenul, intre timp, nu mai este la ADS…ci in alta parte. A fost o lovitura care nu ne-a demobilizat. Am continuat imeditat dupa sarbatori cu alte demersuri. Numai in prima jumatate a lunii ianuarie 2007 singur, sau cu presedintele Cancescu am fost de patru ori la Ministrul agriculturii si nu mai pomenesc si de alte institutii ale statului carora le-am „tocit scarile” pentru deblocarea situatiei. Intre timp terenul nu mai era detinut de catre ADS ci de catre Academia Agricola, respectiv Institutul Cartofului Brasov. Pana la urma am intocmit Dosarul si Proiectul de Hotarare de Guvern pentru transferul terenului si l-am depus la Ministerul de interne cu toate semnaturile necesare.
Surpriza! La putin timp am fost informati ca nu se mai poate utiliza formula de pana acum pentru transfer ci o Ordonanta de Urgenta. Cu „rabdare”, cu un alt efort si alt consum de timp s-a trecut la realizare unui nou dosar dupa noile exigente.
Rep.:
…si ati obtinut ordonanta?
IVA:
Nu! Prin martie 2007, dupa ce a fost introdus pe ordinea de zi „proiectul”, si noi asteptam aprobarea a cazut …Guvernul. Este vorba de formula de Guvern a Aliantei D.A.
Rep.:
A cazut Guvernul! Pare un scenariu de comedie.
IAV:
La inceput am asteptat ca Guvernul Tariceanu 2 sa ne aprobe proiectul. S-a facut acest lucru, dar evident am refacut dosarul si am luat alte semnaturi, adica semnaturile noilor ministri. Asfel in luna aprilie a iesit Ordonanta de Urgenta 42/2007 prin care Guvernul Romaniei a apobat trecerea a 200 ha in proprietatea Judetului Brasov.
Dupa publicare in Monitorul Oficial, cand ordonanta era aplicabila, cand mai trebuia doar sa intabulam terenul am constatat ca in extrasele de carte funciara figurau proprietarii dinainte de cel de al II-lea razboi mondial sau chiar de la inceputul sec XX. Statul roman… nu intabulase terenul. In aceste conditii trebuia refacut tot traseul (evolutia) fiecarei parcele de teren pe parcursul a cca. 100 de ani pana cand acesta a ajuns la Stat si mai apoi la Institutul Cartofului. S-a lucrat mai bine de trei luni, apelandu-se la specialisti si la o societate de profil care a luat parcela de parcela, pana a fost totul clarificat. In final, in luna august am reusit sa facem inscrierea Judetului Brasov, ca propietar, in Cartea Funciara.
Rep.
Si ati intabulat terenul?
I.V.A.
Da. Avem extrase de CF inca din luna august 2007.
Rep.
Sunt unii parlamentari de Brasov, care contesta acest lucru.
I.V.A.
Este pacat ca unii politicieni nu pot accepta asta. Aceste extrase CF exista pot fi verificate. Presa le-a vazut si a scris despre ele. Am obtinut ordonanta si am facut intabularea, ultimul act de care mai era nevoie pentru a se putea trece la urmatoarea etapa, definitivarea contractelor, finantare, proiectarea etc. De fapt, absenta actului de proprietate asupra terenului a intarziat si parafarea contractului cu firma care a castigat licitatia, contract care a stat in asteptare pentru clarificarea aspectelor legate de teren.
Rep.
Din cate stim, in textul „Ordonantei”, sunt cateva prevederi care produc unele consecinte mai putin dorite?
I.V.A.
Atunci cand am facut documentatia si Dosarul, am fost obligati sa fim de acord ca in texul ordonantei sa fie inserata o prevedere privind proprietatea statului asupra infrastructurii (cladiri, piste etc.), imediat dupa constructia acestora.
Rep.:
Aceasta prevedere aduce foarte mult a nationalizare!
IVA:
Sunt prevederi greu de acceptat care nu sunt pe placul investitorilor, dar ne-am conformat la momentul acela. Important era sa avem terenul…
Rep. Si ati intabulat terenul?
I.V.A. Da.
Rep.
Sunt unii care sustin ca nu.
I.V.A.
Este dreptul lor la o astfel de opinie. E campanie electorala!

(va urma)

Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.