Constructia aeroportului, gata de decolare (2)

Constructia aeroportului, gata de decolare (2)

0 136

Interviu cu Presedintele Comisiei de realizare a aeroportului, Iancu Vespasian Augustin (2)

Rep.:
Incep lucrarile la aeroport. Multi dintre brasoveni nu stiu mai mai nimic despre acest proiect. Ne puteti spune mai mult, despre lungul drum parcurs pana aici si despre problemele care au facut ca proiectul sa intarzie? In timp ati vorbit despre toate aceste piedici, asupra carora ar trebui sa revenim cu atat mai mult cu cat dumneavoastra ati „omis” diplomatic unele din ele. Va rugam sa ne prezentati un scurt istoric.
I.V.A.:
Intr-adevar, cred ca este oportun sa punctam cateva lucruri, poate pentru multi investitia pare cumva invaluita in mister. Nu voi mai face referire la cei cativa ani de tatonari, de discutii cu diferite firme din lume, amatoare sa construiasca aeroportul. Voi puncta ce s-a intamplat din momentul in care Consiliul Judetean Brasov a decis ca aeroportul se va construi, pe la sfarsitul anului 2004.
De la inceput se impune subliniat, faptul ca aceasta investitie este un obiectiv regional. Dupa mai multe discutii si analize la nivelul Brasovului am demarat negocierile cu judetele invecinate, respectiv Covasna si Harghita pentru a se alatura Consiliullui Judetean Brasov, Consiliului Local Brasov si Consiliului Local Ghimbav, care impreuna cu un investitor strain sa se asocieze si sa construiasca aeroportul. S-a gasit si investitorul, totusi necesarul financiar pentru realizarea unui aeroport este foarte mare, cca. 100 de milioane de euro. In conditiile in care administratia publica locala si judeteana nu aveau banii, unica solutie era un credit bancar. S-a gasit si banca dispusa sa crediteze: EDC Canada. Singura problema ramanea garantia. Nici o banca nu acorda credite de asemenea anvergura pe investitii care sunt demarate de la „zero” (tip green field), fara anumite conditii. EDC a solicitat garantie guvernamentala. Am pornit demersurile pentru o astfel de garantie, dar dupa multe discutii si promisiuni, autoritatile de la Bucuresti au spus NU.
Rep.:
De ce credeti ca Guvernul nu a dorit sa garanteze investitia?
I.V.A.:
Motivele ar fi multe, obiective si subiective, poate lipsa banilor, poate anumite restrictii in domeniu impuse de apropiata intrare a Romaniei in UE, poate sa fi fost teama de concurenta (din Studiul de Fezabilitate realizat rezulta foarte clar ca o buna parte din traficul de pe Otopeni va fi preluat de aeroportul de la Brasov). Cert este ca nu am primit sprijinul scontat si am pierdut si sprijinul bancii din Canada care avea un mare avantaj – costul creditului extrem de mic.
In aceste conditii, am cautat o noua formula de finantare a investitiei. Au fost analizate multe variante. Din discutiile avute cu experti financiari si cu reprezentanti ai altor unitati bancare a rezultat o noua varianta de finantare si de garantare a creditului.
Rep.:
Deci intelegem ca si problema finantarii este rezolvata.
I.V.A.:
Da, dupa cum s-a comunicat, la aceasta ora finantarea investitiei este asigurata in proportie de 150%.
Rep.:
Deci bancile au incredere. In lipsa unei garantii guvernamentale cum ati convins institutiile bancare?
I.V.A.:
Punctul cheie l-a constituit intalnirea din septembrie 2007, cand firma castigatoare a licitatiei pentru atribuirea contractului de concesiune de lucrari a adus la Brasov mai multi reprezentanti ai unor banci de prestigiu interesate de proiect. Discutiile avute atunci, precum si rezultatul unei riguroase actiuni de auditare a proiectului si amplasamentului, realizata de o mare firma britanica Mott MacDonalds, au fost hotaratoare. Acestea au fost dublate de o extrem de atenta si serioasa actiune de auditare si verificare a bonitatii Consiliului Judetean. Experienta CJ Brasov in derularea fondurilor de investitii (MUDP 1, PFARE si ISPA) au convins. Bineinteles ca in primul rand investitia in sine convinge. Cand fostul ministru al transporturilor a anuntat ca va transfera zborurile low cost de pe Baneasa pe un aeroport ce va fi realizat la Clinceni la 60 de km de Bucuresti, multe din aceste companii aeriene au luat legatura cu noi, interesandu-se de data finalizarii Aeroportului Brasov pentru a se muta la Brasov. Altii ne-au contactat pur si simplu. De exemplu, directorul de marketing al Austrian Airlines, dupa o vizita la Brasov, mi-a transmis personal, in calitate de presedinte al Comisiei de realizare a aeroportului un e-mail, prin care compania austriaca declara ca doreste sa devina primul operator de zbor al Aeroportului Brasov. Bancile finantatoare nu sunt straine de aceste lucruri, acestea contribuind categoric la motivele pentru care crediteaza. Suntem in posesia scrisorilor finale de creditare. Doresc sa subliniez faptul ca buzunarul cetateanului nu va avea de suferit, finantarea investitiei nu se va face prin apelarea la o astfel de varianta. In nici un caz nu va exista o tablita pe care sa scrie “Aici sunt banii dumneavoastra”. Va scrie doar Aeroportul International Brasov-Ghimbav.
Rep.:
Deci vom avea aeroport fara taxe locale suplimentare. In aceste conditii este greu de inteles de ce atatea piedici, amanari, rereveniri la documentatii. Cum de au mai aparut atatea probleme pe parcurs ? Si ma refer in special la terenul necesar.

Va continua

Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.