Constantin Niță si-a platit cutiunea pentru CONTROL JUDICIAR!

Constantin Niță si-a platit cutiunea pentru CONTROL JUDICIAR!

0 475

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca fostul ministru al Energiei si presedinte la PSD Brasov Constantin Niță să rămână sub control judiciar, în dosarul în care este judecat pentru trafic de influență, fiind menținută și cauțiunea pe care acesta trebuie să o plătească de 435.823 lei.
Judecătorii au dispus ca Niță să respecte mai multe obligații pe timpul desfășurării procesului, printre care și interdicția de a lua legătura cu martori din dosar: Gheorghe Nichita, Tiberiu Urdăreanu, Mihai Ghirda, Zoltan Sando Kerteszr, Bogdan Zărnescu, Iulius Gabriel Mardarasevici, Adina Roșu și Robert Ciprian Anghel.
În plus, fostul ministru nu are voie să părăsească teritoriul României.
Instanța a stabilit, pentru data de 14 iulie, termen intermediar pentru verificarea legalității a măsurii preventive a controlului judiciar pe cauțiune.
Constantin Niță a fost trimis în judecată pe 15 iunie, fiind acuzat de procurorii DNA că, în cursul anului 2013, i-a solicitat unui om de afaceri (denunțător) un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de societatea comercială a acestuia cu primăria unui municipiu.
”Comisionul a fost pretins de Niță Constantin în schimbul exercitării influenței sale asupra primarului de municipiu și a promisiunii că va interveni pe lângă acesta pentru a-l determina să agreeze semnarea și buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri. Activitățile de exercitare a influenței pe lângă funcționarul public și de efectuare a promisiunii că-l va determina să îndeplinească actele ce intrau în atribuțiile sale de serviciu au fost înfăptuite de inculpatul Niță Constantin în cursul anului 2012. De asemenea, solicitarea sumei în cuantum de 5% din valoarea contractului a avut loc după inițierea procedurii privind proiectul respectiv, precum și după solicitarea, de către primar, cu titlu de mită, a unui procent de 10% din valoarea contractului, acțiuni ce au avut loc în prima parte a anului 2013”, susțin procurorii.

Procurorii arată că, potrivit înțelegerii, suma reprezentând 5% din valoarea contractului (aproximativ 3,4 milioane lei) trebuia să îi fie remisă lui Niță în două forme — parțial în numerar și parțial printr-un contract de consultanță fictiv, ce urma a fi încheiat cu o persoană de încredere din anturajul fostului ministru.
”În consecință, la data de 21 iulie 2013, Niță Constantin a primit 30.000 euro de la omul de afaceri, în incinta unui restaurant libanez, dintr-un hotel din București. De asemenea, la solicitarea lui Niță Constantin, a fost contactată persoana de încredere a acestuia, care a propus încheierea unui contract de consultanță cu o anumită firmă, la prețul de 5.000 euro + TVA/lună, care a și fost semnat la data de 2 mai 2013. În baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, în fapt, prestate de firmă), reprezentanții omului de afaceri au remis firmei indicate de Niță Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totală de 303.118 lei, în tranșe lunare, în perioada mai 2013 — iunie 2014”, mai spun procurorii.
Conform DNA, Niță a primit două tranșe, de 30.000 euro, respectiv 303.118 lei, bani folosiți, în mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizației județene de partid din care făcea parte fostul ministru, se arata intr-o stire AGERPRES.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.