Constantin Niță, la DNA Bucuresti! Fostul presedinte PSD Brasov pus sub control...

Constantin Niță, la DNA Bucuresti! Fostul presedinte PSD Brasov pus sub control judiciar pe cauțiune!!!

0 568

Fostul ministru delegat pentru energie, actual deputat PSD, Constantin Niţă, a fost audiat la DNA. El a fost citat de procurori într-un dosar de corupţie și a venit însoțit de avocat. Procurorii îl acuză de trafic de influență și l-au plasat sub control judiciar pe cauțiune. Stirea a fost preluata de toate agentiile de presa, RRA si principalele televiziuni de stiri.
Va reamintim ca la sfârşitul lunii martie Constantin Niţă a anunţat că se va retrage din viaţa politică, demisionand din functiile de conducere ale partidului de la nivel central si din functia de resedinte a Organizatiei judetene PSD Brasov.
Fost ministru al energiei, Constantin Niţă a fost audiat ca martor, înca din anul 2013, în dosarul „Mită pentru Hidroelectrica”, privind negocierea unui contract pentru vânzare de energie ieftină în valoare de peste 260 de milioane de euro. La acea vreme, spunea că respinge orice acuzaţie privind implicarea sa în acest scandal.
Constantin Niţă este de profesie economist, iar în trecut el a mai ocupat funcţia de ministru al IMM-urilor şi ministru al economiei precum si functia de vicepresedinte al Camerei Deputatilo.
Constantin Niță, a părăsit luni sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), unde a fost citat într-un dosar de corupție.
Niță a stat la DNA mai bine de o oră, unde i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile. C. Nita a fost însoțit de avocat. Procurorii l-au plasat sub control judiciar si au fixat o cautiune de 150.000 lei pentru trafic de influență, spunand ca exista posibilitatea introducerii arestului la domiciliu. El nu a făcut declarații la ieșire, se arata intr- stire AGERPRES.

Constantin Niță, inculpat, anchetat sub control judiciar pe cauțiune pentru trafic de influență

Procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune, pentru o perioadă de 60 de zile, incepan cu data de 25 aprilie față de Constantin Niță.
„Inculpatul Niță trebuie să depună o cauțiune în valoare de 150.000 lei, urmând a comunica procurorului în termen de 6 (șase) zile lucrătoare de la data prezentei ordonanțe dacă este de acord să depună valoarea stabilită, aceasta urmând a fi consemnată pe numele inculpatului la dispoziția DNA — Secția de Combatere a Corupției la o unitate bancară”, se arată într-un comunicat al DNA transmis luni AGERPRES.
DNA susține că, în 2013, Constantin Niță, deputat în Parlamentul României și, la data faptei, ministru al Energiei, i-a solicitat unui om de afaceri (denunțător) un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de societatea comercială a acestuia cu primăria unui municipiu.

„Comisionul a fost pretins de Niță în schimbul exercitării influenței sale asupra primarului de municipiu și a promisiunii că va interveni pe lângă acesta pentru a-l determina să agreeze semnarea și buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri. Potrivit înțelegerii, urma ca suma reprezentând 5% din valoarea contractului (aproximativ 3,4 milioane lei) să îi fie remisă lui Niță în două forme: parțial cash și parțial printr-un contract de consultanță fictiv, ce urma a fi încheiat cu o persoană de încredere din anturajul lui Constantin Niță. În consecință, la 21 iulie 2013, Constantin Niță a primit 30.000 euro de la omul de afaceri, în incinta unui restaurant libanez, dintr-un hotel din București”, afirmă procurorii.
Anchetatorii au constatat că, la solicitarea lui Niță, a fost contactată persoana de încredere a acestuia care a propus încheierea unui contract de consultanță cu o anumită firmă, la prețul de 5.000 euro + TVA/lună, care a și fost semnat la 2 mai 2013.

„În baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, în fapt, prestate de firmă), reprezentanții omului de afaceri au remis firmei indicate de Niță, prin intermediul acestui mecanism, suma totală de 303.118 lei, în tranșe lunare, în perioada mai 2013 — iunie 2014. Suma solicitată nu a fost, așadar, achitată integral, ci două tranșe, de 30.000 euro, respectiv 303.118 lei. Sumele au fost folosite, în mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizației județene de partid, la solicitarea lui Constantin Niță”, mai menționează DNA.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, el trebuie să respecte următoarele obligații:
– să se prezinte la DNA și la instanța de judecată ori de câte ori este chemat;
– să informeze de îndată cu privire la schimbarea locuinței;
– să se prezinte la Secția 1 Poliție Brașov, conform programului de supraveghere sau ori de câte ori este chemat;
– să nu ia legătura direct sau indirect, în niciun mod, cu anumite persoane menționate în ordonanță;
– să nu depășească teritoriul României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent;
– să comunice periodic, conform programului de supraveghere, informații relevante despre mijloacele sale de existență; să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.
„Inculpatului i se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar pe cauțiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive”, subliniază sursa citată.

Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.