CONSTANTIN NIŢĂ: Interesul României pentru investitorii chinezi este foarte mare

CONSTANTIN NIŢĂ: Interesul României pentru investitorii chinezi este foarte mare

0 402
 
"Interesul nostru pentru investitorii chinezi este foarte mare având în vedere schimburile comerciale existente, de peste 3,16 miliarde dolari, care ne dau speranÅ£a că putem să acÅ£ionăm împreună mai bine pentru viitor", a declarat, marÅ£i, ministrul delegat pentru Energie din cadrul Guvernului României, Constantin Niţă, în cadrul celui de-al treilea Forum de Afaceri Chino – Român desfăşurat la Beijing.
În faÅ£a celor peste 100 de investitori chinezi prezenÅ£i la forum, minstrul Niţă a arătat că "avem oportunităţi de afaceri, avem proiecte, dumneavoastră aveÅ£i bani. Important ar fi să unim cele două elemente care pot conduce la câÅŸtig pentru toată lumea".
În cadrul proiectelor pentru care partea română doreÅŸte să trezească interesul investitorilor chinezi, ministrul a prezentat centrala nucleară de la Cernavodă, cetralele de pompaj
de la TarniÅ£a ÅŸi Măcin, hidrocentrala de pe Dunăre de la Turnu Măgurele, modernizarea hidro ÅŸi termocentralelor aflate în funcÅ£iune.
Totodată, potrivit oficialului român, vor fi puse la dispoziÅ£ie investiÅ£ii de capital în Bursa de la BucureÅŸti, prin vânzarea de pachete minoritare la companiile energetice:
– Hidroelectrica (10%),
– Complexul Energetic Oltenia (15%),
– Electrica distribuÅ£ie-furnizare (51%),
– Nuclearelectrica (10%),
– Complexul Energetic Hunedoara (51%).
Ministru Niţă a atras atenÅ£ia asupra faptului că nu vor fi vândute pachete majoritare de acÅ£iuni către companiile de stat.
În cadrul facilităţilor pe care Guvernul României le pune la dispoziÅ£ia investitorilor chinezi, Constantin Niţă a reamintit faptul că a fost flexibilizat regimul de vize, astfel încât oamenii de afaceri pot obÅ£ine vize cu o durată de unu până la cinci ani.
 
 
La finalul Forumului de Afaceri, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat, cu privire la relaÅ£iile de cooperare economică dintre România ÅŸi China, că are "aÅŸteptări foarte mari ÅŸi eu, ÅŸi Guvernul nostru, pentru că China a fost, este ÅŸi sperăm să fie un partener bun pentru investiÅ£iile pe care dorim să le facem în România. În programul guvernamental, avem două opÅ£iuni strategice: agricultura ÅŸi energia. În ceea ce mă priveÅŸte, doresc să promovez investiÅ£iile de energie în China ÅŸi sper ca multe companii chinezeÅŸti să vină în România. De altfel, toate discuÅ£iile pe care le-am avut până acum, ÅŸi sper ÅŸi cele pe care le voi avea în cursul acestei săptămâni, să conducă la finalizarea unor investiÅ£ii care cred că sunt foarte importante pentru România.
Oficialul român a mai arătat că „din păcate, vorbim mult ÅŸi facem puÅ£in. Eu doresc să implementăm ce tot discutăm de ani de zile ÅŸi sper ca forÅ£a economiei chineze să se vadă ÅŸi în Europa. Noi, de altfel, reprezentăm poarta de intrare pentru China în Europa. Îi aÅŸteptăm ÅŸi îi sprijinim cu tot ceea ce putem pentru a putea să avem succes".
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă efectuează, în perioada 12 – 19 mai, o vizită oficială în Republica Populară Chineză. Acesta a avut, până marÅ£i, întâlniri cu ministrul adjunct al ComerÅ£ului, Zhong Shan, cu vicepreÅŸedinte China Eximbank, Zhu Hongjie, cu preÅŸedintele China Huadian Engineering Co, Sun Qingsong, preÅŸedinte China Sinohydro, Song Dongshen ÅŸi cu alÅ£i oficiali chinezi.
În cadrul vizitei în China, ministrul român va mai avea întâlniri cu administratorul general al AdministraÅ£iei NaÅ£ionale pentru Energie din RP Chineză, vicepreÅŸedintele China Gezhouba Group (CGGC), preÅŸedintele China National Electric Engineering Co ÅŸi vicepreÅŸedintele China Guangdong Nuclear Power Group.
Din delegaÅ£ia României prezentă în aceste zile în China mai fac parte reprezentanÅ£i ai Complexului Energetic Oltenia, ai Complexului Energetic Hunedoara, Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz, Electrica, Hidroelectrica ÅŸi Energonuclear.
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.