Constandinu Puilor

Constandinu Puilor

0 62

In ziua de 21 mai, la celebrarea Sfintilor Constantin si Elena, in Calendarul popular este o sarbatoare dedicata pasarilor de padure, numita Constantin Graur sau Constandinu Puilor.
In traditia populara se spune ca, in aceasta zi, pasarile de padure, dupa ce li s-au dezlegat glasul la Vlasie, s-au imperecheat si si-au construit cuiburile la Dragobete (24 februarie), isi invata puii sa zboare.
Pentru preintampinarea pagubelor aduse holdelor si strugurilor de catre pasarile cerului, in special de grauri, multi podgoreni nu lucrau in zilele dedicate pasarilor. In sudul Romaniei ziua de Constandinu Puilor era considerata ultima zi cand se mai putea semana porumbul, ovazul si meiul. Ziua se serbeaza pentru apararea recoltelor. Acum pastorii hotarasc cine va fi baci si unde vor face stanele. Se masura si se cresta pe rabojul de lemn laptele de la oile fiecaruia. Anumite obiceiuri practicate in aceasta zi erau menite sa apere stana si ciobanii de fortele malefice pe timpul verii: aprinderea Focului Viu, afumarea ciobanilor si oilor, alungarea prin strigate si zgomote a vrajitoarelor care fura sporul laptelui. Se credea ca, acela care lucreaza de Sfintii Constantin si Elena va fi pedepsit cu stricarea roadelor.
In popor se spune ca tot ce se seamana dupa aceasta zi se usuca si ca cine va imparti cruciulite astazi va iesi invingator din orice incercare.
Pentru toti Constantinii si Elenele, care isi sarbatoresc azi ziua numelui, le uram „La multi Ani!“

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.