Constandinu Puilor – credinta populara in ziua de 21 mai

Constandinu Puilor – credinta populara in ziua de 21 mai

0 191

In ziua de 21 mai, la pomenirea , in calendarul popular intalnim o sarbatoare adresata pasarilor de padure, numita Constandinu Puilor sau Constantin Graur.
Se spune ca, in aceasta zi, pasarile de padure, dupa ce li s-a dezlegat glasul la Vlasie, s-au imperecheat si si-au construit cuiburile la Dragobete (24 februarie), isi invata puii sa zboare.
Tinand seama ca o noua generatie ameninta recoltele, era interzis sa se munceasca in aceasta zi. Prin odihna de la muncile campului, se credea ca recoltele nu vor fi mancate de pasari.
Ziua de Constandinu Puilor era ultima zi in care se mai semanau porumbul, ovazul si meiul. In popor se spune ca tot ce se seamana dupa aceasta zi, se usuca.
Este ziua in care pastorii hotarasc cine va fi baci, unde se vor face stanele si pe cine vor angaja sa le pazeasca pe timpul pasunatului. Se masoara si se inseamna pe raboj laptele de la oile fiecaruia.
Femeile inlatura cu aghiasma si tamaie duhurile necurate. Pentru apararea de fortele malefice, taranii stateau in jurul unui foc. Prin fumul de la acest foc erau trecute si oile, “ca sa fie ferite de rele”, pe timpul cat vor sta singure, la stana.
Pentru preintampinarea pagubelor aduse holdelor si strugurilor de catre pasarile cerului, in special de grauri, multi podgoreni nu lucrau in zilele dedicate pasarilor. In sudul Romaniei, ziua de Constandinu Puilor era considerata ultima zi cand se mai putea semana porumbul, ovazul si meiul. Tot ce se semana dupa aceasta zi, se usca. Se mai spune ca cine lucreaza in aceasta zi i se ard bucatele pe camp.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.