Consilprest nu mai administreaza bastioanele si turnurile Brasovului

Consilprest nu mai administreaza bastioanele si turnurile Brasovului

0 493

Consilierii judeteni au decis ieri incetarea administrarii mai multor monumente istorice de catre Consilprest. Bastionul Postavarilor, Turnul Alb, Turnul Negru, Galeria din Turn, Turnul Arta Metalului, Turnul Lemnarului sau Bastionul Graft nu vor mai fi administrate de firma aflata in subordinea administratiei judetene

Consilierii judeteni au decis ieri incetarea administrarii mai multor monumente istorice de catre Consilprest. Bastionul Postavarilor, Turnul Alb, Turnul Negru, Galeria din Turn, Turnul Arta Metalului, Turnul Lemnarului sau Bastionul Graft nu vor mai fi administrate de firma aflata in subordinea administratiei judetene.
De altfel, Consilprest ceruse inca de anul trecut sa nu mai administreze aceste monumente, dupa ce inregistrase pagube consistente, asa cum s-a intamplat si in cazul Complexului Agrement de sub Tampa.
In privinta celor doua Turnuri – Alb si Negru – Curtea de Conturi a constatat ca desi inscrise in domeniul public al judetului Brasov, au ca proprietar tabular Orasul Brasov.
Dupa decizia consilierilor judeteni de astazi, turnurile vor fi preluate de Consiliul Judetean, care va trebui sa le predea apoi municipiului Brasov, proprietarul inscris in Cartea Funciara.graft
Muzeul Judetean de Istorie va prelua in administrare Bastionul Graft, pentru o perioada de 10 ani. Bastionul Graft este monument istoric de categorie A, inscris in lista bunurilor de inventar din domeniul public al judetului Brasov si neutilizat niciodata de catre Consilprest, care l-a avut in administrare in ultimii trei ani. Bastionul apartine jumatate judetului Brasov si jumatate unui proprietar privat.
Pentru Bastionul Postavarilor, Galeria din Turn, Turnul Arta Metalului si Turnul Lemnarului se va lua ulterior o decizie privind viitorul administrator.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.