Consilprest a administrat jalnic bastioanele Brasovului

Consilprest a administrat jalnic bastioanele Brasovului

0 573

Consilprest se plange ca nu scoate bani din monumentele istorice ale Brasovului, dar le tine inchise. In timp ce numarul turistilor este in crestere la Brasov, Bastionul Postavarilor este incuiat. Motivul: administratorul obiectivului turistic, angajat al Consilprest, ar fi in concediu

Consilprest se plange ca nu scoate bani din monumentele istorice ale Brasovului, dar le tine inchise. In timp ce numarul turistilor este in crestere la Brasov, Bastionul Postavarilor este incuiat. Motivul: administratorul obiectivului turistic, angajat al Consilprest, ar fi in concediu. Niciun afis si nici macar un orar de vizitare nu-i informeaza, insa, pe turisti despre situatia monumentului. Stilul acesta de administrare i-a adus Consilprest, potrivit propriilor declaratii, pierderi de peste 700.000 de lei.
Societatea Consilprest SRL isi exprimase inca de la ultimul plen al Consililui Judetean dorinta de a renunta la administrarea Turnului Alb, a Turnului Negru si a Bastioanelor Postavarilor si Graft, pe care le preluase in urma cu cinci ani. Cum nu a reusit sa scoata profit din exploatarea trecutului medieval al Brasovului, societatea a vrut sa scape de obiective.
Conducerea forului judetean propune ca acestea sa fie preluate de Muzeul Judetean de Istorie, care le-a mai avut in administare. Insa muzeul se confrunta cu probleme majore de subfinantare, mai ales ca a primit cel mai mic buget din ultimii 25 de ani. Soarta turnurilor si a bastioanelor se va decide in urma unei discutii finale intre Muzeul de Istorie, Consiliul Judetean – care le are pe inventar si Primaria Brasov – care le-a intabulat.
Vicepresedintele forului judetean, Claudiu Coman, afirma la sfarsitul lunii trecute, ca societatea Consilprest nu a avut un management eficient.
Presupunerea eufemistica a vicepresedintelui Claudiu Coman este confirmata din plin de realitatea din teren. In plin sezon turistic, Bastionul Postavarilor este inchis, pentru ca angajatul Consilprest care il administreaza lipseste. Turistii nu pot gasi nici macar un orar de vizitare pe usa obiectivului istoric, necum vreo informare despre vreun concediu. bastion1
Bastionul Postavarilor a fost redeschis pentru public, in 2011, dupa trei ani de lucrari de reabilitare. Arhitectii au amplasat un turn interior, cu structura metalica, care functioneaza ca punct de informare turistica.
Compania Consilprest a avut anul trecut un numar mediu de 49 de angajati si a inregistrat pierderi de peste 700.000 de lei, la o cifra de afaceri de 2,5 milioane de lei. In acest caz, societatea vrea sa recupereze si investitiile facute in acest bastion, care se ridica la 1,1 milioane lei.
Banii au fost alocati in 2012 pentru amenajarea muzeului virtual, care a costat 290.000 de euro. Acum, Consilprest vrea ca banii sa-i fie platiti sub forma de redeventa.
Societatea pretinde ca daca renunta la aceste imobile, ar trece de pe pierderi pe profit. La modul in care le administreaza, insa, nici n-avea cum sa scoata vreun profit.

 

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.