Consiliul Judetean Brasov, campion la accesarea fondurilor europene

Consiliul Judetean Brasov, campion la accesarea fondurilor europene

0 151


?„Consiliul Judetean Brasov este fruntas la accesarea fondurilor europene. Judetul nostru s-a situat intotdeauna pe primele trei locuri din tara la acest capitol si voi spune asta ori de cate ori va fi nevoie, pentru ca si aceia care desfasoara o campanie denigratoare la adresa noastra sa accepte realitatea si, eventual, sa invete de la noi. De altfel, au ajuns si altii sa se laude cu rezultatele muncii noastre si sa-si asume proiecte care nu le apartin. Avem 50 de proiecte depuse dintr-un total de 1.100 de proiecte realizate la nivelul intregii tari, iar ca o comparatie, Primaria Brasovului are doar doua. Cei care ne denigreaza uita ca oficialii europeni ne-au dat ca exemplu de buna practica in ceea ce priveste modul in care am realizat investitiile pe Programul ISPA la Compania Apa. Important este ca la cele peste 50 de milioane de euro pe care le-am adus pana acum la Brasov prin investitiile realizate in retelele de apa si canalizare, se vor adauga alte 111 milioane de euro. Am avut o discutie cu reprezentantii Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare si acum, dupa semnarea protocolului pentru infiintarea operatorului regional prin transformarea Companiei Apa in societate pe actiuni, suntem luati in calcul pentru a ni se aloca fonduri cu care sa inceapa lucrarile la retelele de apa si canalizare din judet.” Aristotel Cancescu, presedintele Consiliului Judetean Brasov


?


Consiliul Judetean Brasov este autoritatea care a accesat cele mai multe fonduri nerambursabile la nivelul judetului nostru. Prin preocuparea si implicarea administratiei judetene conduse de Aristotel Cancescu, la Brasov au venit sume nerambursabile de ordinul zecilor de milioane de euro, cu care s-au putut realiza investitii in infrastructura tehnica si turistica, spre binele tuturor locuitorilor. Aceasta este o realitate pe care nu toti actorii de pe scena politica brasoveana sunt dispusi s-o recunoasca, insa indiferent de criticile sau acuzele pe care le profereaza la adresa Consiliului Judetean, cifrele vorbesc de la sine. Afirmatia ca autoritatile judetului nu se preocupa de accesarea fondurilor puse la dispozitie prin diverse instrumente de catre Uniunea Europeana, nu sta nicicum in picioare.


Compania Apa, exemplu de dezvoltare cu fonduri europene


Compania Apa este cea mai performanta regie aflata sub autoritatea Consiliului Judetean, nu numai din punctul de vedere al calitatii serviciilor furnizate, ci si in privinta dezvoltarii prin utilizarea fondurilor europene. In prezent, continua investitiile realizate cu fondurile nerambursabile ISPA. Acestea au inceput in 2003 si se vor incheia anul viitor. Este vorba despre un pachet de lucrari in valoare de 52,8 milioane de euro, cu o cofinantare asigurata dintr-un credit BERD luat de Compania Apa, cu garantia Consiliului Judetean. A fost cea mai mare suma nerambursabila accesata de judetul Brasov prin eforturile presedintelui Consiliului Judetean, Aristotel Cancescu, si ale conducerii Companiei Apa. Programul ISPA este acum finalizat partial. Mai sunt in derulare lucrari de reabilitare si extindere a retelor de apa in cartierul Tractorul, se realizeaza alimentarea cu apa in cartierul Stupini, se lucreaza la colectorul de canalizare din Poiana Brasov – Rasnov, la modernizarea uzinei de tratare a apei potabile de la Tarlung si la reabilitarea statiei de pompe de la Rulmentul. De asemenea, se lucreaza la artera de alimentare cu apa a orasului Ghimbav si la contorizarea consumatorilor. Lucrarile pe programul ISPA au reprezentat a patra serie de investitii facute la Compania Apa de cand aceasta regie a trecut sub autoritatea Consiliului Judetean Brasov.


?


111 milioane de euro, in prima etapa a investitiilor


Si lucrurile nu se opresc aici. Tot prin grija Consiliului Judetean, Compania Apa Brasov va accesa cea mai mare suma destinata investitiilor din istoria judetului. Nu mai putin de 111 milioane de euro, bani nerambursabili din cadrul fondurilor de coeziune ale Uniunii Europene, sunt destinate construirii retelelor de alimentare cu apa si canalizare in mai multe localitati brasovene, reabilitarii unor statii de epurare si realizarii unora noi, dotate la standardele din Uniunea Europeana. Dupa luni de tergiversari, proiectul a fost intr-un final deblocat prin semnarea unui protocol de intelegere intre autoritatile principale implicate (Consiliul Judetean si Primaria Brasov), privitor la constituirea operatorului regional prin transformarea Regiei Autonome Compania Apa in societate pe actiuni, cu acceptarea participarii in parti egale, de 42%, a Consiliului Judetean si a Primariei in viitorul actionariat. Diferenta de 16 procente urmeaza sa fie detinuta de celelalte autoritati incluse in proiect. Un semnal pozitiv in ideea continuarii proiectului este si misiunea de evaluare realizata de Comisia Europeana in Romania, respectiv la Brasov, si programata a se desfasura chiar in aceasta luna. Evaluarea este necesara in vederea aprobarii proiectului si la ea vor participa toate autoritatile locale implicate.


?


Necesarul de investitii depaseste 700 de milioane de euro


Fondurile de coeziune sunt alocate de Uniunea Europeana Romaniei, in perioada post-aderare, pentru conformarea la nivelul din UE a sistemelor de alimentare cu apa si canalizare existente in judet. Pentru acest lucru, Ministerul Mediului a ales prin licitatie internationala consultantii care sa evalueze nevoia de investitii existenta in judetul Brasov, in domeniul apa-canal. In urma analizei si elaborarii Master-planului pentru judetul Brasov, consultantii au stabilit un necesar de aproximativ 700 de milioane de euro, bani cu care trebuie facute acele investitii care ar aduce la parametrii UE infrastructura de apa si canalizare din intregul judet. De atatia bani ar fi nevoie pentru ca toate localitatile sa aiba acces la apa curenta si la canalizare, cu respectarea standardelor europene. Necesarul de investitii fiind atat de mare, la nivelul Ministerului Mediului s-a hotarat o etapizare a investitiilor. Astfel, in prima etapa urmeaza sa fie alocata o suma de 111 milioane de euro de care sa beneficieze mai multe localitati, urmand ca in etapele urmatoare sa fie alocate si restul fondurilor, pana la suma finala necesara.


?


17 lucrari de anvergura in judet


Pentru valoarea de 111 milioane de euro, consultantii au stabilit de comun acord cu autoritatile locale, care sunt localitatile in care vor demara investitii in retelele de apa si canalizare. Este vorba despre municipiul Brasov si localitatile invecinate (Sanpetru si Harman), municipiul Codlea si localitatile din jur (Ghimbav, Halchiu, Feldioara), orasul Rupea si zonele invecinate (Ungra, Bogata, Hoghiz si Homorod), aglomerarea Prejmer (Lunca Calnicului) si zona Bran – Moeciu. Aceste investitii au fost prioritizate de consultanti, alaturi de autoritatile locale si Compania Apa in calitate de operator regional, si constau in urmatoarele lucrari:


– reabilitare aductiunea de la Tarlung;


– reabilitare statia de epurare Brasov;


– reabilitare sistem de alimentare cu apa Harman si Sanpetru;


– reabilitare si extindere retele de apa si canalizare, sistem de achizitie a datelor si automatizare, echipamente;


– colector aductiune Brasov – Feldioara;


– alimentare cu apa Codlea, statia de pompe Ghimbav, reabilitare statie de tratare Codlea;


– reabilitare si extindere retea de apa si canalizare Codlea, sistem de achizitie a datelor si automatizare, echipamente;


– reabilitare si extindere retea de canalizare Feldioara, colectoare de legatura intre localitati;


– statie de epurare Feldioara, echipamente;


– reabilitare statie tratare Bogata, reabilitare captare lac Dopca si aductiune apa bruta;


– reabilitare sistem de alimentare cu apa Rupea, reabilitare si extindere sistem de canalizare Rupea si cartier Gara Rupea, echipamente;


– reabilitare sistem de alimentare cu apa Hoghiz, sistem de canalizare Hoghiz, sistem de canalizare Homorod;


– statie de epurare Ungra, echipamente;


– reabilitare statie de pompe Prejmer, reabilitare retea de distributie, sistem de canalizare Prejmer, echipamente;


– statie de epurare Lunca Calnicului, echipamente;


– sistemul de canalizare al comunei Bran si al comunei Moeciu;


– statie de epurare a sistemului Bran – Moeciu.


In prezent, consultantii au definitivat studiul de fezabilitate, trecand la etapa intocmirii caietelor de sarcini, fiind creata astfel posibilitatea contractarii lucrarilor prin licitatii. Ministerul Mediului a inclus judetul Brasov in aceeasi consultanta cu alte patru judete: Tulcea, Teleorman, Giurgiu si Calarasi. Din toate cele cinci judete, Brasovul are cea mai mare suma alocata – 111 milioane de euro, in prima faza.


?


Pregatiri pentru extinderea proiectului


Actiunile Consiliului Judetean in ceea ce priveste mediul nu s-au limitat doar la zona avuta in vedere in etapa intai, iar ca urmare a acestor demersuri Ministerul Mediului a inclus judetul nostru si in etapa a doua de pregarire pentru accesarea fondurilor structurale, care se afla in desfasurare. Astfel, va incepe pregatirea proiectului „Reabilitare si modernizare a sistemelor de alimentare cu apa si canalizare, zona Fagaras – Victoria”. De remarcat este faptul ca la aceasta data, judetul nostru este in intregime cuprins in programul de management al apei potabile si uzate, ceea ce ne da certitudinea ca problemele majore reprezentate de asigurarea apei curente si a canalizarii in localitatile brasovene vor fi rezolvate in timp scurt. Astfel, judetul nostru va atinge standardele de conformare ale Uniunii Europene. Schema de finantare a fondurilor de coeziune este urmatoarea: pana la 85% reprezinta grantul de la Uniunea Europeana, restul banilor insemnand cofinantarea, care poate fi asigurata de Guvernul Romaniei, de autoritatile locale, de banci la care se imprumuta autoritatile locale sau operatorul serviciilor de alimentare cu apa si canalizare.


?


Alte sase proiecte derulate in 2004 si 2005


In ultimii ani, Consiliul Judetean Brasov a mai obtinut fonduri nerambursabile pentru proiecte de mai mica anvergura, dar si ele de o importanta deosebita. In 2004, pe Programul PHARE 2001 a fost finantat cu 444.000 de euro proiectul de renovare a zidului de sud-est al Cetatii Brasovului si de reabilitare functionala a zonei urbane aferente. Rezultatul a fost repunerea in circuitul turistic a aleii de sub Tampa, spre incantarea brasovenilor si a turistilor care ne viziteaza. In acelasi an a fost accesata suma de 30.000 de euro, din Fondul Europa, pentru realizarea Centrului Regional de Informare Europeana „Corona”, care functioneaza si astazi, sub egida Consiliului Judetean, in incinta Casei Sfatului. Acest proiect a fost gandit in ideea informarii si promovarii la nivel judetean a tuturor aspectelor legate de integrarea europeana a Romaniei. Tot in anul 2004 si tot de la Fondul Europa au fost accesate 32.000 de euro pentru proiectul „Ortodoxia – parte integranta in spiritualitatea europeana”, realizat de Consiliul Judetean in parteneriat cu Manastirea „Brancoveanu” de la Sambata de Sus. In 2005, prin Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Consiliul Judetean a obtinut 33.000 de euro in cadrul proiectului „O Romanie frumoasa”, bani destinati reabilitarii Bastionului Graft, Bastionului Cojocarilor, Bastionului Postavarilor, Turnului Pulberariei si Turnului Alb. Toate aceste monumente au fost reparate si reintroduse in circuitul muzeal si turistic, iar astazi ele intregesc un patrimoniu istoric si cultural extrem de valoros cu care se mandreste Brasovul. Inca doua proiecte au fost accesate in 2005. Este vorba despre 20.000 de euro, de la PNUD, pentru dezvoltarea capacitatii administratiei publice locale de gestionare a fondurilor din resurse europene, la care se adauga 29.000 de euro, prin Programul PHARE, pentru Centrul de Asistenta Sociala Baciu – Sacele.


?


Contracte semnate pentru inca doua proiecte


Potrivit datelor furnizate de Mihai Pascu, director executiv adjunct in cadrul Consiliului Judetean, in perioada ianuarie – octombrie 2007, Consiliul Judetean Brasov a depus mai multe aplicatii pentru finantarea unor proiecte. Dintre acestea, doua proiecte au fost aprobate pentru finantare, contractele fiind deja semnate. Primul se intituleaza „Inovatii tehnologice folosite la eficientizarea serviciilor publice pentru situatii de urgenta in localitatile Bran, Moieciu, Fundata si Rasnov” si are un buget total de 180.474 euro, din care fondurile atrase se cifreaza la 110.000 de euro. Cel de-al doilea proiect vizeaza „Modernizarea activitatii serviciilor de Evidenta a Persoanelor la nivelul judetului Brasov” si dispune de un buget total de 109.868 euro, din care fonduri atrase, in suma de 96.025 euro. Proiectele sunt finantate prin Programul PHARE RO 2005, respectiv PHARE RO 2006.


?


Alte proiecte sunt deja pregatite


Agentia de Dezvoltare Durabila a judetului Brasov, institutie aflata sub autoritatea Consiliului Judetean, a adunat cele mai reprezentative proiecte clar definite care vor fi pregatite de autoritatile publice pentru accesarea de finantari nerambursabile din Fondurile Structurale si de Coeziune. Acestea sunt:


* dezvoltarea infrastructurii turistice Rasnov – aplicant municipiul Rasnov – valoare 4 milioane euro – finantabil prin Programul Operational Regional (POR) axa 5.2 – in faza actuala exista studiile de fezabilitate, se asteapta lansarea finantarii;


* reabilitarea cetatii Rupea – aplicant orasul Rupea – valoare 9,8 milioane euro – finantabil prin POR axa 5.1 – in faza actuala exista studiile de fezabilitate, se asteapta lansarea finantarii;


* reabilitarea DJ 104A – aplicant Consiliul Judetean Brasov – valoare 15 milioane euro – finantabil prin POR axa 2.1 – in faza actuala se lanseaza licitatia pentru studiul de fezabilitate;


* modernizarea infrastructurii educationale universitare a Universitatii „Transilvania” Brasov – aplicant Universitatea „Transilvania” – in faza actuala se realizeaza studiul de fezabilitate;


* statia de transfer deseuri Hoghiz – aplicant comuna Hoghiz – valoare 1,7 milioane euro – finantabil prin Planul Operational Sectorial (POS) Mediu – in faza actuala se lanseaza licitatia pentru studiul de fezabilitate si proiectul tehnic, finantate prin PHARE;


* statia de transfer deseuri Victoria – aplicant orasul Victoria – valoare aprox. 1,7 milioane euro – finantabil prin POS Mediu – in faza actuala trebuie pregatit studiul de fezabilitate;


* statia de transfer deseuri Maierus – aplicant comuna Maierus – valoare aprox. 1,5 milioane euro – finantabil prin POS Mediu – in faza actuala trebuie pregatit studiul de fezabilitate.


De asemenea Consiliul Judetean Brasov va fi partener in proiectul initiat de Consiliul Judetean Mures, printr-o asociatie de dezvoltare intercomunitara, in vederea dezvoltarii bazei operationale regionale pentru interventii in situatii de urgenta. Pe langa acestea, o serie de finantari din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) vor putea fi atrase pentru proiecte de drumuri judetene ce leaga satele din cadrul diverselor comune din judet. De asemenea, prin PNDR pot fi dezvoltate si alte infrastructuri, precum retele de canalizare si apa, statii de epurare etc.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.