Consiliile locale vor putea majora impozitele si taxele locale

Consiliile locale vor putea majora impozitele si taxele locale

0 258

Consiliile locale vor putea sa stabileasca, din 2007, impozite si taxe locale cu maximum 20% mai mari decat nivelul prevazut in Codul Fiscal, dupa ce legiuitorul a aprobat introducerea in Codul Fiscal a unei limite in acest sens.


Reglementarile in vigoare prevad posibilitatea ca autoritatile locale sa majoreze taxele locale pentru proprietati si vehicule, fara sa fie precizat un plafon.


Noua varianta a Codului Fiscal, aprobata de Parlament in vara acestui an, stabileste, de asemenea, ca impozitele si taxele locale vor fi indexate o data la trei ani, tinand cont de evolutia ratei inflatiei de la ultima indexare. In prezent, impozitele si taxele locale sunt indexate anual, pentru a reflecta rata estimata a inflatiei pentru anul urmator, daca aceasta depaseste 5%. Totodata, sunt prevazute doar doua termene de plata a impozitelor si taxelor locale, respectiv 31 martie si 30 septembrie, fata de patru termene in prezent.


Impozitele sub 50 de lei, inclusiv, vor fi achitate integral pana la 31 martie. O alta modificare se refera la diferentierea dintre impozit, platit de proprietar, si taxa, datorata de concesionari, locatari, titularii dreptului de administrare sau de folosinta.


In plus, se prevede acordarea bonificatiei de pana la 10% pentru plata integrala anticipata a impozitelor si pentru contribuabilii persoane juridice.

Codul prevede si majorarea impozitelor si taxelor locale platite pentru cladiri, terenuri si autovehicule.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.