Consilierul lui Basescu, Peter Eckstei, autodenut in cazul retrocedarii de la Sf....

Consilierul lui Basescu, Peter Eckstei, autodenut in cazul retrocedarii de la Sf. Gheorghe

0 84
Peter Eckstein-Kovacs, un consilier a lui Basescu, retras oficial de pe pozitia de la Cotroceni a depus miercuri o sesizare la Directia Nationala Anticoruptie, care poate fi interpretata si ca un autodenunt. Acesta solicita procurorilor sa clarifice care a fost rolul sau in retrocedarea cladirii Liceului "Szekely Miko" din Sfantu Gheorghe catre Biserica Reformata.
La intrarea in sediul DNA, Peter Eckstein-Kovacs a explicat ca in anul 2000, pe cand era ministru delegat pentru minoritati, a semnat o Hotarare de Guvern prin care acest liceu era retrocedat Bisericii Reformate.
"Am venit la DNA ca sa depun o sesizare, prin care solicit sa se clarifice rolul meu in calitate de fost ministru delegat pentru minoritati la restituirea Liceului 'Szekely Miko' din Sfantu Gheorghe Bisericii Reformate. Este bine stiut ca in perioada 1999-2000 am fost ministru delegat, care in acea perioada avea si atributia de a propune Guvernului ce imobile sa se restituie comunitatilor minoritatilor nationale. Eu am fost cel care a promovat HG 1334/2000, in care a fost inclus acest colegiu national. In momentul de fata, trei oameni, care au facut in epoca parte din comisia speciala de retrocedare, sunt in fata instantei si foarte multi intreaba, eu zic pe buna dreptate, cei care au executat un act normativ sunt in fata instantei, dar cei care au promovat actul normativ nu raspund? Vreau sa primesc un raspuns. Nu ma sustrag", a declarat Eckstein-Kovacs la intrarea in sediul DNA, potrivit Agerpres. El a adaugat ca in opinia publica maghiara exista o discutie cu privire la rolul sau in aceasta chestiune si doreste sa clarifice totul.
Din punctul sau de vedere, acea retrocedare a fost legala: "Personal, sunt convins ca am respectat toate conditiile legale cand am inclus in anexa imobilelor de restituit comunitatilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, prin Biserica Reformata, Colegiul 'Szekely Miko' din Sfantu Gheorghe. Pentru a elucida problema existentei sau inexistentei raspunderii mele penale in privinta actelor si faptelor pe care le-am executat in calitate de ministru delegat, prin prezenta sesizare, solicit demararea unei anchete", se arata in sesizarea depusa la DNA. Peter Eckstein-Kovacs a declarat, pentru HotNews.ro, ca "In propria mea cauza am facut o sesizare. Nu e chiar un autodenunt, eu sustin ca nu am comis nimic ilegal, dar Guvernul la initiativa mea a luat o hotarare. Nu vreau sa se spuna ‘astia sunt in instanta si cel care a dat porunca’…, vreau sa se faca o verificare".

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.