Consilierul EURES la Brasov

Consilierul EURES la Brasov

0 175

Sunt o serie de oameni la noi in judet, buni si foarte buni specialisti sau meseriasi, care, datorita jafului din industria brasoveana, au ajuns someri si nu-si gasesc de lucru.
Iata insa ca toti cei care isi cauta un loc de munca pot apela la serviciile EURES, o retea care reuneste sindicatele si organizatiile angajatorilor si serviciile publice de ocupare a fortei de munca din Uniunea Europeana si Elvetia.
Prezenta in Romania de la aderarea ei la UE, agentia are cate un reprezentant in fiecare judet, care mediaza relatiile dintre angajati si angajatori, si asta pentru ca obtinerea unui loc de munca sa fie facuta in conditii de siguranta si incredere.
Solicitantii primesc, pe langa informatiile necesare privind locul de munca, si date referitoare la stilul de viata din tara in care doresc sa lucreze.
Transparenta este o alta caracteristica a retelei EURES. Astfel, cei interesati sa lucreze in statele comunitare pot accesa site-ul oficial al agentiei – www.eures.europa.eu – de unde pot afla posturile vacante si datele de contact ale angajatorului si ale consilierului EURES responsabil de oferta respectiva.
Iata si cateva oferte, ca exemplu al activitatii EURES, din prima jumatate a acestui an.
Germania s-a plasa in topul listei, oferind 80 de locuri de munca, urmata de Spania cu 30 si Belgia cu 15 oferte. In coada listei s-au aflat Cipru si Slovenia cu cate 10 locuri, urmate de Marea Britanie cu doar 8 locuri.
Printre cele mai cautate profesii sunt cele de medic legist si de infirmiera, iar salariile, pentru mai multe categorii de angajati, ar fi urmatoarele:
In Germania, de pilda, salariul unui medic specialist sau rezident variaza intre 3.600-5.600 de euro brut/ luna. O asistenta medicala poate castiga intre 1.200-1.400 euro brut/luna.
Alte meserii cautate, conform datelor oferite de EURES, sunt cele de cosar (Spania, 800 de euro/luna), sef echipa montatori tamplarie (Belgia, 800-1000 euro/luna), electrician (Cipru, 1000 euro/luna) sau ingrijitor copii (Marea Britanie, 65 lire brut/saptamana).

Trecand strict la judetul nostru, putem arata ca in perioada ianuarie-iunie 2009 consilierul EURES din cadrul AJOFM Brasov a acordat informatii si indrumare in vederea ocuparii unui loc de munca existent pe portal unui numar de 154 de persoane. Cei interesati sa lucreze in strainatate au primit informatii despre conditiile de viata si munca din tara in care doresc sa-si desfasoare activitatea si modul de completare si postare pe site a CV-ului european.
Pana la aceasta data consilierul a inregistrat pe portalul EURES un numar de 123 de locuri de munca vacante in meseriile: programator de sistem informatic, director de societate comerciala, tehnician dentar, inginer electromecanic, organizator.
In momentul de fata sunt disponibile 111 posturi, dintre care 75 pentru medici si 25 pentru asistent medical generalist.
Brasovenii care doresc un loc de munca in strainatate ca sa castige un ban pana ce societatea romaneasca isi va reveni din nebunia in care a fost bagata de niste profitori incapabili sa conduca tara decat spre folosul lor, sunt invitati sa acceseze site-ul mai sus mentionat sau sa se prezinte la AJOFM Brasov, cu sediul in Livada Postei.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.