Congresul mondial al Mosilor Craciuni

Congresul mondial al Mosilor Craciuni

0 166

Luna iulie este una foarte incarcata pentru Mos Craciun, batranelul simpatic ce aduce daruri celor care au fost cuminti, in decembrie. Mosul isi traseaza agenda cu mult timp inainte, in asa fel incat sa faca fata tuturor obligatiilor pe care trebuie sa le onoreze.
In perioada 19-21 iulie, Mos Craciunii din toata lumea sunt invitati in Danemarca, la Bakken, in apropiere de Copenhaga, pentru Congresul mondial al Mosilor Craciuni.
Manifestarea este organizata de catre fundatia ‘Santa Claus din Groenlanda’, singura care ii autorizeaza pe Mosi.
Activitatea acestui corp de control al Mosilor Craciuni, infiintat in 1991, exista cu sprijinul Postei din Groenlanda, al TELE Greenland si al Biroului National de Turism din Groenlanda. In Groenlanda exista chiar o scoala a Mosilor Craciuni, ai carei absolventi, devin, automat, Mosi Craciuni autorizati.
Aceste activitati legate de Mos Craciun au fost organizate pentru dezvoltarea turismului in Groenlanda.
Mos Craciun face de toate, insa un lucru ii este imposibil: sa fie in acelasi moment in mai multe locuri.
Pentru a depasi acest handicap, Mosul isi alege reprezentanti, care sa ii promoveze interesele si sa il inlocuiasca in misiunea de pe 25 decembrie.
Pentru autorizare, Mosii trebuie sa treaca de o serie de teste deloc usoare, pentru ca miza este una importanta.
Generozitatea este una din calitatile incontestabile ale mosului, asa ca una din probe este colectarea unei sume cat mai mare de bani pentru ajutorarea celor nevoiasi.
La mijlocul verii, dupa ce au obtinut autorizatia, 120 de Mosi Craciuni organizati in asociatii locale, isi iau valiza si se deplaseaza in Danemarca, pentru a schimba opinii cu omonimii din alte tari si pentru a trasa liniile directoare ale sezonului de iarna ce se apropie cu pasi repezi.
Mosii vin din El Salvador, Groenlanda, Germania, Irlanda, Norvegia, Italia, Japonia, Olanda, SUA si multe, multe tari ale globului.
Toti trebuie sa fie autorizati, alfel nu au voie sa intre in sala de congres sau sa participe la diferitele manifestari.
Pe langa intrunirile oficiale, batraneii participa la o parada si au parte de o baie pe cinste, in mare – printre altele.
In ultima zi a Congresului este desemnat ‘Mosul Craciun al anului’, care se va deplasa in Finlanda.
Santa Oji-San, pentru japonezi, Pere Noel, pentru francezi, Svaty Mikalas, pentru polonezi, Sinterklaas, pentru olandezi, Sheng Dan Lao Ren, pentru chinezi, Joulupukki, pentru finlandezi – indiferent de numele pe care Mos Craciun il poarta la diferitele popoare, cartierul sau general se afla in dreptul Paralelei 66, in orasul lapon Rovaniemi, din Finlanda. Mosul anului 2005 va fi inlocuit, sau nu (depinde de voturile celorlalti mosi), la editia viitoare.

La inchiderea manifestarii, are loc un bal al Mosilor Craciuni, la care participa, pe langa Mosii autorizati, oameni obisnuiti.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.