Congresul extraordinar si mitul PSD

Congresul extraordinar si mitul PSD

0 245

Congresul Extraordinar al Partidului Social Democrat (PSD) ce a avut loc duminica, 10 decembrie, a starnit orgolii politice si a dat fiori candidatilor la prima functie in partid, dar si celor care au candidat pentru functiile de vicepresedinti si functii regionale. Ideea de a fi alesi presedinti zonali i-a iritat pe vulpoii mai varstnici ai social-democratilor, care au tinut sa puna punctul pe i s sa spuna ca este vorba de federalizare si nicidecum de proiecte care sa fie realizate intre regiunile din Romania si regiuni din spatiul european.


?


Geoana lupta cu virusii si impotriva axei raului


In cuvantul sau, Mircea Geoana a vorbit de un anume virus care a prins clasa politica, dar si pe el. In loc sa vorbeasca mai mult despre activitatea pe care a depus-o in timpul mandatului sau, Geoana a avut un atac virulent la adresa actualei puteri, folosind expresii gen „Vacanta mare” sau grupul Divertis: „«Traian» Boc, plin de avan revolutionar, n-o sa bata niciodata la usa PSD, de parca cineva l-ar fi invitat sa bata la usa noastra. Am sa-i dau lui Traian Boc a treia solutie: sa se retraga de la guvernare si sa lase romanii sa aduca la guvernare o conducere competenta si europeana. PD este o adunatura, care nu cunoaste nici macar numele presedintelui lor”. Este clar ca Geoana s-a referit la asocierea dintre numele lui Traian Basescu, al carui prenume il leaga de numele lui Boc.


?


Romania sociala


Mircea Geoana a avut priza la PSD-istii adunati la Congresul extraordinar, desi a tinut un discurs nu prea convingator. Totusi el a vorbit depsre proiectul demarat de PSD „Romania sociala”, despre care mass-media nu a scris corespunzator dorintelor lui, considerand acest proiect un moft PSD. In continuare, Geoana a ales sa vorbeasca despre pensionari, subiect sensibil pentru persoanele de varsta a treia, aflate in randul unui PSD imbatranit. „Vom introduce in prima zi de guvernare pensia medie, corelata cu cosul zilnic. Pensionarii au nevoie de sprijinul nostru. Referitor la impozitul aplicat astazi, acesta trebuie schimbat si introdus impozitul progresiv pe venit, pentru ca nu este normal ca aceia care castiga mult sa fie impozitati la fel cu cei care castiga putin. Voi propune 7% din PIB pentru Educatie si 7% din PIB pentru Sanatate”, a mentionat Geoana.


?


Culoarea rosie face cinste PSD


Geoana a tinut sa aminteasca auditoriului ca trebuie sa se termine cu acest mit despre PSD si ca trebuie sa arate tuturor o data pentru totdeauna cine sunt: „Am fugit de culoarea rosie ca sa nu fim legati de trecut, dar trebuie sa spunem ca suntem de stanga. PSD este un partid al stangii si trebuie sa recunoastem, pentru prima data, fara sa ne fie rusine, ca PSD este de stanga, un partid al prezentului si viitorului”.


?


Provocarile lui Geoana


La congres, Mircea Geoana a tinut sa precizeze ca in timpul mandatului sau s-a confruntat cu patru provocari mari: „1. Unitatea PSD, pentru ca au existat frustrari in partid si unii care au lucrat pe invers, dar cu mic cu mare am reusit sa tinem PSD unit, si indiferent de rezultat vom ramane o echipa; 2. Ura portocalie, iscata de Alianta DA, care s-a transformat in vanatoare de vrajitoare si santaj asupra alesilor si liderilor PSD; 3. Incercarea de discreditare a PSD facuta prin comentarii portocalii, care au pus in carca toate relele PSD din Romania. Cei care sunt adevarata fata a raului in Romania, buni de propaganda la ura sunt Alianta DA care a ajuns la guvernare si pe care o vom alunga; 4. Modernizarea PSD – uitati-va ce fel de congres avem si cat interes este. Este o competitie pe bune, supusa la vot secret. Vom merge mai departe cu curaj, dar si cu prudenta”.


Geoana si-a continuat discursul atacandu-l pe Basescu, despre care a spus ca si-a inceput mandatul prezidential cu ideea fixa a alegerilor anticipate si cu ideea de a discredita Guvernul Tariceanu. A mai vorbit de faptul ca nu va mai parasuta deputati de la Centru pe listele locale si a facut propuneri la statut: durata mandatului presedintelui sa nu mai fie de doi ani, ci de patru ani. Mesajul lui a gadilat nonsalanta social-democratilor, care au scandat, ca la PCR, au aplaudat si s-au ridicat in picioare.


Ileana Roseala

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.