Congresul american a adoptat rezoluția care recunoaște genocidul armean

Congresul american a adoptat rezoluția care recunoaște genocidul armean

0 88

Senatul american a adoptat joi în unanimitate o rezoluție care recunoaște genocidul armean, după ce Camera Reprezentanților adoptase textul cu o majoritate zdrobitoare, provocând furia Turciei, scrie AFP.
Acest text fusese blocat în mai multe rânduri în Senat de aliații republicani ai președintelui Donald Trump. Nimeni nu s-a opus însă joi adoptării rezoluției, propusă de democratul Bob Menendez.

Genocidul armean este recunoscut de circa 30 de țări și de comunitatea istoricilor. Potrivit estimărilor, între 1,2 și 1,5 milioane de armeni au fost uciși în timpul primului Război Mondial de trupele Imperiului Otoman, pe atunci aliate cu Germania și Austro-Ungaria.
Dar Turcia refuză folosirea termenului de „genocid”, evocând masacre reciproce pe fondul războiului civil și a foametei care a ucis sute de mii de oameni în ambele tabere.
Adoptarea, cu 405 voturi, a acestei rezoluții de către Camera Reprezentanților în 30 octombrie a provocat furia Turciei, care a denunțat o „insultă” și o măsură fără „nicio valoare”.
Un aliat al lui Donald Trump din Senat a blocat apoi prima tentativă de a vota rezoluția în camera superioară, cu o oră înainte de primirea lui Recep Tayyip Erdogan la Casa Albă, în 14 noiembrie.

Preşedinţia Turciei condamnă decizia „iresponsabilă” a Congresului SUA privind genocidul armean

Rezoluţiile „iresponsabile” adoptate de Congresul SUA periclitează viitorul relaţiilor dintre Statele Unite şi Turcia, a declarat, joi seară, Fahrettin Altun, directorul de comunicare al Preşedinţiei de la Ankara, după decizia privind recunoaşterea genocidului otoman asupra poporului armean, potrivit Mediafax.
Istoria va arăta că aceste rezoluţii adoptate de unii membri ai Congresului SUA sunt acţiuni iresponsabile şi lipsite de raţiune.
Aceşti congresmeni vor fi consideraţi în istorie ca fiind partea responsabilă pentru afectarea pe termen lung a relaţiilor dintre cele două naţiuni”, a declarat Fahrettin Altun prin Twitter.
„În ultimele luni, unii membri ai Congresului SUA au încercat în toate modurile să ignore punctul de vedere şi sensibilităţile unui aliat NATO, acţionând iresponsabil pentru tensionarea relaţiilor bilaterale.
Proiectul sancţiunilor adoptat ieri şi rezoluţia privind Armenia adoptată astăzi în Senatul SUA periclitează viitorul relaţiilor bilaterale”, a atras atenţia oficialul turc.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.