Congelarea NU prelungeste termenul de valabilitate

Congelarea NU prelungeste termenul de valabilitate

0 98

Frigiderul este una dintre cele mai importante descoperiri ale epocii moderne. Odata cu aparitia lui, pastrarea mancarii a capatat un nou concept.
Alimentele pot fi acum consumate dupa mai multe zile, proprietatile lor pastrandu-se pe o perioada de timp mai indelungata, procesul de fermentare si mucegaire fiind mult incetinite. Cu toate acestea, trebuie avut in vedere ca aceasta perioada de „valabilitate” nu trebuie prelungita la nesfarsit.
Posibilitatea de a pastra alimentele pe un termen nelimitat nu este deloc realista.
Adevarul este cu totul altul si ni-l spune Gabriela Berechet, profesor de gastrotehnica. In functie de ceea ce congelam si de conditiile in care o facem, nimic nu trebuie pastrat mai mult de 6 luni. „Congelatorul nu este un aparat care sa prelungeasca termenul de valabilitate al produselor” conchide Gabriela Berechet.
Pentru ca alimentele sa isi pastreze calitatile temperatura in centrul acestora trebuie sa fie de –25°C, iar la suprafata de –50°C, explica specialista.
Frigiderele si combinele frigorifice casnice, nu pot asigura aceste temperaturi, de aceea majoritatea alimentelor nu pot fi pastrate mai mult de o luna. Termenul poate fi depasit cu o conditie: sa nu deschidem usa congelatorului. Insa obiceiurile noastre cotidiene, spun ca acest lucru nu este posibil. Stam in fata congelatorului, cu usa acestuia deschisa, si ne intrebam ce vom gati. Indecizia dureaza uneori si zece minute. Pana sa ne hotaram noi, deja aerul cald s-a infiltrat in rafturile congelatorului, iar lantul frigorific a fost intrerupt.
De asemenea, trebuie avut grija cum gatim alimentele congelate. Un lucru foarte important este: Alimentele NU trebuie decongelate cu apa fierbinte inainte de a fi gatite! „In nici un caz nu vom pune carnea sub jet de apa fierbinte. Se poate folosi apa rece, dar numai daca alimentele sunt ambalate in pungi izolate, astfel incat apa sa nu ajunga la ele. Cea mai rapida solutie de decongelat este folosirea cuptorului cu microunde sau lasarea alimentelor in frigider acoperite de pe o zi pe alta”, spune Gabriela Berechet.
In cazul congelarii in combine frigorifice industriale, termenul de pastrare este mai mare. Alimentele de origine vegetala pot sta congelate maximum 6 luni, la fel si carnea de porc si de vita. Pentru carnea de pui, termenul este redus la jumatate. Toate aceste termene mai depind si de cat de grasa este carnea. Tesutul gras se degradeaza foarte repede, de unde rezulta produsi secundari de lipoliza, care duc la alterarea alimentului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.