Conflictului transnistrean – negocieri oficiale!

Conflictului transnistrean – negocieri oficiale!

0 105

Pentru 20 iunie au fost programate primele negocieri oficiale privind conflictul transnistrean in format 5+2. Kommersant scrie ca MAE rus nu intentioneaza sa tergiverseze lucrurile in rezolvarea crizei de pe Nistru, subliniind necesitatea spulberarii tensiunii din aceasta „parte a Europei”. Liderul transnistrean, Igor Smirnov, a declarat ca nu se opune negocierilor dar, spre deosebire de Rusia, vede scopul acestor discutii nu in unificarea cu Moldova, ci intr-un divort civilizat de aceasta.
Drept raspuns, la Moscova se spune ca „timpul lui Smirnov a trecut”. „20 de ani au confirmat ca Transnistria este un stat independent”, a repetat Smirnov miercuri, cand s-a aflat la Kiev.
Potrivit spuselor sale, discutiile de la Moscova vor porni de pe aceasta pozitie. „Nu vad alta perspectiva decat un dialog de la egal la egal. Si suntem pregatiti pentru un astfel de proces de negocieri”, a spus el.
„Ani de negocieri sunt o varianta, fara indoiala, mai buna decat fie si o zi de razboi, dar nu este suficient. Demarand discutii oficiale, obtinem un instrument de lucru. Se poate ajunge la intelegeri, a caror respectare va deveni obligatorie, se contureaza cercul de probleme care necesita clarificari – incepand de la modelul de reglementare si terminand cu garantii”, au explicat surse din MAE rus.
Referindu-se la pozitia lui Smirnov, diplomatul afirma ca „Transnistria poate trai separat de Moldova, numai daca ajunge pe Luna”. „Tiraspol trebuie sa-si normalizeze relatiile cu Moldova si numai pe calea dialogului”, a rezumat sursa MAE.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.