Conflicte etnice cu cartofi copti

Conflicte etnice cu cartofi copti

0 188

Apucaturile rromilor de la Apata, de a fura recoltele consatenilor lor de origine maghiara, au gasit o alta cale de a se exprima. Pentru ca dispozitivul de jandarmi instalat in urma cu vreo luna, cand localnicii au rabufnit impotriva metehnei vecinilor lor tuciurii de a le sterpeli bucatele de pe camp, ii descurajeaza deocamdata sa dea frau liber ocupatiunii lor de capatai. Dar la Apata, stingerea temporara a conflictului de frica oamenilor de ordine seamana mai degraba cu reacoperirea cu pamant a cartofilor dezgropati de sapaligile tiganilor, harnice mai ales pe timpul noptii.


Ca seriosul conflict dintre cele etnii de la Apata mocneste pe razor si asteapta doar o clipa de neatentie din partea jandarmilor pentru a reizbucni s-a dovedit deunazi in alta localitatea din apropierea Bodului. Mai precis la Araci, unde se pare ca s-au intins deja vrejurile uratelor obicei din Apata, momentan tinute in frau de politisti. Tiganii din zona nu se sfiiesc sa prade campurile de cartofi, pe care le strabat in plina noapte cu carutele lor flamande. Ceea ce reuseste sa-i mai tina cat de cat departe de tarla sunt focurile de arma ale patrulelor de politie si ale echipelor de panda instalate in apropierea campurilor.


Daca la Araci pocnetele impuscaturilor inca ii mai sperie pe hoti, imediat ce treci granita judetului in Covasna descoperi ca legea nu mai este o opreliste pentru rromi. In localitatea Valcele, campurile par sa fie cu totul la cheremul pradatorilor. Seful de post a renuntat la slujba si s-a mutat din zona, exasperat de efectul zero pe care il are vederea uniformei la balaoachesii … cartofori. Tiganii le rup in fata politistilor procesele verbale ce li se intocmesc hotilor, care nu asteapta caderea noptii pentru a prada pogoanele localnicilor. Primarul se fereste sa vorbeasca de problemele localitatii, de frica sa nu-i starneasca si mai tare. Aceeasi teama ii incearca si pe localnici cand vine vorba – de fapt, vorba nu vine, trebuie sa le-o tragi satenilor cu clestele din gura – despre jaful de pe campuri.


Situatia tensionata din Valcele, Araci sau din alte sate in care intunericul protejeaza astfel de fapte, risca sa se incinga pe masura ce recolta de barabule se apropie de cules. Temperatura ar putea face bine doar la meniul tiganilor, care vor hali de pe camp direct cartofi copti, dar nu va ajuta cu siguranta la coeziunea comunelor brasovene ce se lauda cu multietnicitatea lor seculara. Apata, cel putin, s-ar lipsi bucuroasa de aceasta trasatura comunala.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.