Conflict etnic in Apata

Conflict etnic in Apata

0 233

Suparati pe rromii care le fura recoltele de pe camp, maghiarii din comuna brasoveana Apata au iesit in strada, hotarati sa-si faca singuri dreptate, astfe incat un adevarat razboi a avut loc, in noapte de marti spre mircuri intre intre cele doua etnii din localitate, rezultatul fiind ranirea usoara a mai multor persoane din ambele tabere.


?


A fost nevoie de intereventia Detasamentului Pentru Interventia Rapida a Politiei Brasov, a politistiilor rurali de la posturile de politie limitrofe ale Orasului Rupea, dar si de jandarmi pentru a aplana conflictul.


Batalia intre maghiari si rromi a izbucnit pe fondul unui conflict spontan intre un grup de cetateni de etnie rroma format din Nataniel S., Elisei N., Cornel M., Gheorghe M. si Borzos Aurel, care au fost surprinsi de un politist comunitar din localitate, furand lucerna din culturile cetatenilor. Rromii nu au stat mult pe ganduri si au tabarat cu pumnii pe politist.


?


Dupa acest incident, mai multi cetateni, atat de etnie rroma, cat si de etnie maghiara, s-au strans pe strada Brasovului si pe strada Noua din Apata, inarmati cu furci, cu bate, pietre, si au inceput sa se ameninte reciproc si chiar au recurs la violente.


Potrivit unui comunicat al Politiei Brasov, grupul de rromi era format din aproximativ 200 persoane, iar cel maghiarilor din circa 150 persoane, care se manifestau violent. Astfel, a fost necesara formarea unui dispozitiv pe timpul noptii, constituit din patrule de jandarmi, cu rol de a patrula pe strazile comunei, iar la venirea diminetii, dispozitivele sa fie concentrate in zona statiilor de autobus si gara CFR pentru insotirea cetatenilor pe tren si autobuz.


?


Trei persoane au fost ranite, dar nimeni nu a fost spitalizat. Geamurile a patru imobile au fost sparte.


Conflictul a fost stins la aparitia fortelor de ordine, 130 de politisti si jandarmi fiind deplasati aseara la Apata. Politia va efectua astazi o ancheta pentru a stabili care sunt persoanele implicate in conflict.


Avand in vedere ca la Apata furturile de pe camp au devenit o obisnuinta, primarul comunei, Iuliu Boloni este hotarat sa isi dea demisia in cazul in care autoritatile nu vor infiinta un post de jandarmi in localitate.


?


Marius Ola


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.