Conferinta Nationala a Serviciilor Publice, la Brasov

Conferinta Nationala a Serviciilor Publice, la Brasov

0 623

Daca una din preocupari in Romania este cresterea capacitatii de finantare a proiectelor pentru dezvoltarea si modernizarea serviciilor publice, problema spinoasa ramane existenta a numeroase localitati fara curent electric, canalizare si alte utilitati esentiale pentru o tara europeana

Zeci de participanti din institutiile si administratiile locale din intreaga tara s-au reunit la Brasov, la Conferinta Nationala a Serviciilor Publice. Daca una din preocupari in Romania este cresterea capacitatii de finantare a proiectelor pentru dezvoltarea si modernizarea serviciilor publice, problema spinoasa ramane existenta a numeroase localitati fara curent electric, canalizare si alte utilitati esentiale pentru o tara europeana.
„Serviciile publice sunt ceea ce impreuna facem pentru ele”. Acesta a fost motto-ul conferintei organizate la aniversarea a 25 de ani de la infiintarea Patronatului Serviciilor Publice din Romania.
Potrivit Leliei Oanta, director Departamentul pentru Strategii Guvernamentale, Cancelaria Primului Ministru, Guvernul se afla la inceputul unui nou ciclu de programe europene POCA si are nevoie sa faca o diagnoza care sa reflecte necesitatile societatii.servicii publice1
Administratia publica locala este inca rudimentara in Romania si mai are multe de rezolvat. Cele mai mari probleme se inregistreaza in mediul rural, care acopera aproape 90 % din suprafata Romaniei. 60 % din populatia Romaniei nu este conectata la un sistem de apa iar aproape 70 % nu beneficiaza de statii de epurare si de canalizare.
Florian Dudu, presedintele Patronatului Serviciilor Publice, regreta ca in Romania mileniului trei, mai sunt 70 de mii de case, care inseamna 600 de localitati,.care nu au inca lumina electrica.
Existenta serviciilor publice in toate localitatile permite atat dezvoltarea mediului de afaceri autohton, dar si atragerea investitorilor.
Autoritatile locale isi pot incarca obiectivele strategice de dezvoltare locala pe o platforma pentru a demonstra ca sunt atractivi pentru mediul de afaceri tara si din alte state. In Romania exista peste 1.600 de operatori de servicii publice, insa nu toti sunt si autorizati. Patronatul urmareste crearea unui microcolectiv in localitatile din Romania care sa invete cum se poate accesa si scrie un proiect european. .

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.