Conferinta AMCSIT – Brasov, intre cercetare si economic

Conferinta AMCSIT – Brasov, intre cercetare si economic

0 224

Agentia Manageriala de Cercetare Stiintifica, Inovare si Transfer Tehnologic cu sprijinul Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica a organizat, la inceputul acestei saptamani, la Brasov, Conferinta cu tema “Cercetarea de excelenta” – o cale spre inovatie.
Evenimentul a avut loc in zilele de 27-29 iulie la Hotelul Aro Palace si s-a bucurat de o prezenta numeroasa, peste 200 de persoane, cercetatori, profesori universitati si reprezentanti ai unor intreprinderi. Manifestarea a fost deschisa de Presedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica, ministrul secretar de stat Anton Anton.
Au fost de asemenea prezenti Directorul General al AMCSIT, Nicolae Vasiliu, Presedintele AMCSIT Lanyi Szabolcs, Rectorul Universitatii din Brasov, Ion Visa, Presedintele Centrului de valorizare si Transfer de Tehnologii din cadrul Universitatii Brasov, Cornel Samoila, alte oficialitati.
Conferinta este parte din programul de cercetare de excelenta – CEEX promovat de Guvernul Romaniei. Programul a fost lansat in anul 2005 de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica. Programul a fost aprobat prin Hotarirea Guvernului nr.368/ 2005, completata prin Hotarirea Guvernului nr.1077/2005.
Scopul programului de cercetare de excelenta – CEEX este de a sprijini colaborarea intre unitatile si institutiile de cercetare, universitati si intreprinderi, pentru a determina un impact vizibil in calitatea cercetarii in Romania, in cresterea numarului si abilitatii cercetatorilor de a fi implicati in proiecte de inalt nivel, in diseminarea cunostintelor si rezultatelor.
Tocmai aceasta colaborare a stat la baza Conferintei, pe langa cercetatori si universitari, fiind prezenti si reprezentanti ai unor societati. Acestia au prezentat, in sesiunea de deschidere, produse ale firmelor pe care le reprezinta. Deschiderea a fost facuta de firma Rebo Consult Software Solutions, reprezentanta firmei RIB Software AG din Suttgart, care a prezentat programul de proiectare in infrastructura Stratis, program pe care firma intentioneaza sa-l distribuie gratuit tuturor universitatilor din Romania.
A urmat Directorul General al firmei americane Flower Power – SUA, care a prezentat rezultatele cercetarii realizare de firma Flower Power in domeniul identificarii de noi forme de combustibil. Prezentarea s-a centrat pe motorul care functioneaza cu ulei de floarea-soarelui, rezistenta plantei si posibilitatea cultivarii in zone aride cu obtinerea de 2 recolete anuale, recomandand-o ca o alternativa viabila la biodiesel, foarte scum si complicat de obtinut.
Au mai avut prezentari in sesiunea plenara din deschidere Zsolt Illyefavi-Vitez, profesor la Universitatea Tehnologica si Economica din Budapesta, dl. Catalin Firanescu, Famic Technologies, Canada si Cristian Irimia de la LMS Romania.
In zilele urmatoare cercetatorii si-au prezentat lucrarile pe ateliere de lucru, structuratein functie de domeniul de activitate.
Conferinta, care a fost o reusita, s-a desfasurat pentru a treia oara la Brasov, devenind deja o traditie sa fie gazduita la Poalele Tampei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.