Confederatiile sindicale unite in fata Guvernului

Confederatiile sindicale unite in fata Guvernului

0 145

Blocurile sindicatele au adus, miercuri, toata recuzita de bannere, costume, fluiere, tobe, liderii reusind sa adune 15.000 de bugetari – doctori, medici veterinari, politisti, vamesi, invatatori si actori, care sa strige in cor „Jos Guvernul!”, de parea ca se clatina din temelii Palatul Victoria.
Tremurul protestului s-a simtit, miercuri dimineata, chiar si sub pamant. Un palc de asistente medicale, cu sepci, fluiere si stegulete, s-au deplasat la protest cu metroul.
Tot de sub pamant au venit si minerii, tocmai de la Valea Jiului. Liderul lor a amintit ca ei au mai venit in Bucuresti, insa de data asta sunt alaturi de profesori, medici si politisti.
In jurul Pietei Victoriei si masinile au fost in miting, parcate langa gardurile speciale pentru manifestati.
Cu spatele la Guvern, liderii sindicali au invocat, in versuri sau discursuri libere, toata gama de nemultumiri: lipsa banilor, coditiile de munca, dezinteresul guvernantilor, acompaniati de tobe, ca intr-o incantatie tribala, inceputa de fiecare data cu apelativul „Fratilor!”.
Impartiti pe culori, in functie de sindicat si de profesie – politistii in albastru, functionarii publici in rosu, alb si cu cruce rosie cei din sanatate – oamenii au stat in soare vreo doua ore.
Premierul aparea intr-o fotografie, imbracat intr-o roba neagra si cu o bulina alba langa gura: „Programul prima coasa” . Altii l-au atentionat ca „Toamna se numara BoBOCii”, „Murim noi, muriti si voi”, „Noi vrem respect”.

Si presedintele a fost prezentat, ca un diavol, rosu, pe fruntea caruia scria „Traienel”. In viziunea sindicalistilor, Elena Udrea nu e blonda, ci un craniu cu par latos brunet.
Ecaterina Andronescu a fost hulita la scena deschisa, mai ales de reprezentantii cercetatorilor. Cei din Sanatate le-au urat guvernantilor: „Dar-ar boala in voi sa ajungeti la noi” si au plimbat un sicriu pentru a ilustra unde a ajuns sistemul sanitar.
Cuvantarea liderului agricultorilor, care a amenintat ca in 20 octombrie taranii vor veni cu tractoarele si animalele in Piata Victoriei, a fost acompaniat cu dangat de clopote.

Numai ca, in caldura amiezii, randurile protestatarilor s-au rarit. Unii au ales sa protesteze de pe trotuar, la umbra, altii au plecat alene spre statiile de autobuz.
Sub sloganul „Guvernanti, ganditi-va la oameni”, sindicalistii au protestat fata de nerespectare de catre Guvern a planului de masuri anticriza, stabilit de comun acord cu partenerii sociali la inceputul anului.

Sindicatele spun ca mitingul nu a fost legat de legile asumate de Guvern, salariatii avand revendicari mai vechi privind asumarea unor masuri „care sa integreze intr-adevar Romania in Uniunea Europeana”.
Potrivit celor patru confederatii sindicale care au organziat protestul – „Cartel Alfa”, BNS, CNSLR – Fratia, CSDR – de Ziua Internationala a Muncii Decente, lucratori din toata lumea cer cresterea puterii de cumparare a salariilor, munca sigura si sanatoasa si rezolvarea problemelor si conflictelor prin dialog social si acorduri, „nu prin impunere si represiune”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.