Conectarea Aeroportului Internaţional Braşov la reţelele de utilităţi publice a fost finalizată

Conectarea Aeroportului Internaţional Braşov la reţelele de utilităţi publice a fost finalizată

1 89

Pe parcursul ultimului an, societăţile furnizoare de utilităţi au desfăşurat lucrări importante în zona Ghimbav, pentru racordarea Aeroportului la alimentarea cu electricitate, gaze naturale, apă, precum şi la reţeaua de canalizare. Aceste investiţii au fost planificate, proiectate, executate şi finanţate de societăţile de utilităţi publice, la solicitarea Consiliului Judeţean Braşov.

Vineri, 7 mai, pe amplasamentul de la Ghimbav a avut loc recepţia la terminarea lucrărilor de alimentare cu energie electrică a Aeroportului, executate de Societatea de Distribuție a Energiei Electrice (SDEE) Transilvania Sud. Punctul de conexiune are o anvelopă din beton, cu acţionare din interior a aparatelor de comutaţie şi cu acces direct din exterior, fiind dotat cu echipamentele necesare asigurării alimentării cu curent electric, inclusiv cu o linie de alimentare de rezervă.

Lucrările propriu-zise au fost finanţate de SDEE Transilvania Sud, iar Consiliul Judeţean Braşov a achitat taxa de racordare la reţea, în valoare de 476.190 lei. În funcție de etapele de dezvoltare a Aeroportului, SDEE Transilvania Sud va realiza lucrări de mărire a puterii maxime absorbite (până la 0,8 MW) și dotarea punctului de conexiune cu echipamentele aferente.

Lucrările de alimentare cu gaz urmează să fie recepţionate

Distrigaz Sud Reţele a proiectat şi a realizat lucrările de extindere a conductei de gaze şi realizare a branşamentului la Aeroportul Braşov, în urma cărora obiectivul a fost racordat la sistemul de distribuţie a gazelor naturale. Practic, conducta de distribuţie din localitatea Ghimbav a fost extinsă cu 1.321 metri, fiind pozată subteran, paralel cu drumul de acces către Aeroport – aflat în construcție, până la clădirea energetică de pe amplasamentul Aeroportului, care este şi ea în construcţie.

De asemenea, a fost construit punctul de cuplare cu căminul de racord aferent (vana de cuplare, branșamentul/racordul de gaze naturale din ţeavă de polietilenă de diametru 110 mm și lungime de 11 metri pozată/montată subteran), care asigură legătura cu conducta de distribuție a gazelor naturale de presiune redusă care alimentează platforma IAR Ghimbav. În căminul de racord au fost montate echipamente specifice: post de reglare şi de măsurare a presiunii gazelor naturale, regulator şi contor. Lucrările s-au încheiat şi urmează să fie recepţionate, costurile acestora fiind suportate de Distrigaz Sud Reţele.

Toate reţelele sunt amplasate în principal de-a lungul drumului judeţean 103 C care leagă amplasamentul Aeroportului de Drumul Naţional 1. Lucrările au fost recepţionate în septembrie 2020 şi au o perioadă de garanţie de trei ani. Valoarea acestora a fost de aproximativ 16 milioane de lei (cu TVA), finanţarea fiind asigurată din bugetul Companiei Apa Braşov.

D.D.

COMENTARII

  1. Trebuie precizat faptul ca firmele de utilitati asigura utilitatile pe cheltuiala lor pina la poarta obiectivului,respectiv intrarea in obiectiv; mai departe este treaba beneficiarului sa se ingrijeasca de asigurarea utilitatilor in interiorul constructiei; astfel,se pare ca tocmai firma Constructii Sibiu cu care contractul a fost reziliat in septembrie 2020 ,ar fi trebuit sa asigure utilitatile pentru terminal (energie electrica,gaz metan,apa ) ; in conditiile in care terminalul va fi finalizat in curand,nefiind recordat la utilitati,nu va putea fi receptionat si lucrarea nu va putea fi achitata constructorului ,care ar putea pretinde penalizari de intarziere pentru neplata ;

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.