Conditii pentru transportul si sacrificarea mieilor

Conditii pentru transportul si sacrificarea mieilor

0 220

Daca tot s-a primit pana la urma acordul ca de Pasti sa putem consuma carne de miel din Romania, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara atentioneaza asupra conditiilor care trebuie respectate in timpul transportarii si sacrificarii animalelor.


De exemplu, este obligatorie inregistrarea si autorizarea sanitar-veterinara a tuturor unitatilor si a mijloacelor care transporta animale, daca crescatorii vor sa isi comercializeze mieii in perioada Sarbatorilor Pascale. Mieii care urmeaza sa fie comercializati de Pasti trebuie sa fie transportati cu un mijloc auto autorizat sanitar-veterinar, pentru o distanta mai mare de 65 de kilometri, iar daca transportul se efectueaza pe o distanta mai mica de 65 de kilometri este suficienta inregistrarea la directiile sanitare judetene. Inregistrarea se poate obtine doar pe baza unei declaratii pe proprie raspundere care sa reflecte ca respecta cerintele de functionare. Tariful perceput de ANSVSA pentru emiterea autorizatiei este de 250 de lei pentru un mijloc auto.


Potrivit ordinului ANSVSA, ciobanii sunt obligati sa-si inregistreze stana la Directia Sanitar Veterinara din judet daca vor sa vanda miei in perioada Pastelui si sa isi gaseasca un transportator autorizat. Comercializarea carnii de miel se poate face in aceasta perioada numai cu certificatul sanitar-veterinar si marca de sanatate. Sacrificarea mieilor in abator este obligatorie in cazul comercializarii, iar pentru autoconsum proprietarul isi poate sacrifica animalul in gospodarie. In acest caz, proprietarul trebuie sa fie asistat de un medic veterinar. In cazul in care nu sunt respectate normele legale proprietarul risca amenzi intre 200 si 300 de lei.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.