Conditii mai dure de creditare – venituri exceptate ca garantie la creditare

Conditii mai dure de creditare – venituri exceptate ca garantie la creditare

0 145

Banca Nationala a Romaniei (BNR) incearca sa puna inca o frana creditarii, propunind un proiect de regulament care va inaspri conditiile de acordare a imprumuturilor catre populatie. Astfel, in locul adeverintei de salariu, BNR propune ca bancile si celelalte institutii financiare nebancare sa calculeze gradul de indatorare la credite. Institutiile de credit sunt obligate sa calculeze gradul maxim de indatorare al unui client in functie de venitul din declaratia depusa la fisc pentru anul anterior, la care se poate adauga maxim 20%, relateaza The Money Channel.

Bancile si institutiile financiare nebancare pot lua in calcul niveluri ale veniturilor ce depasesc cu mai mult de 20% veniturile declarate fiscal in anul anterior, numai dupa obtinerea de la client a documentelor justificative care sa dovedeasca caracterul de continuitate a acestora.

Noutatea consta insa in cazul veniturilor exceptate de lege de la obligatia de plata a contributiilor fiscale.

De asemenea, bancile vor fi obligate sa realizeze pentru fiecare potential client analize de tip ”stress test” pentru evaluarea capacitatii de rambursare a creditului in conditii nefavorabile, pe baza informatiilor disponibile aferente unei perioade de minim 18 luni anterior datei evaluarii.

Este vorba, practic, de un scenariu pesimist, banca luand in calcul cea mai ridicata rata a dobanzii, dupa caz, nivelul cel mai ridicat al deprecierii cursului de schimb al monedei nationale, inclusiv in cazul creditelor indexate, si cel mai ridicat nivel al sumei comisioanelor aplicabile in perioada respectiva respectiva perioada.

Inainte de semnarea contractelor, persoanele fizice vor primi doua scadentare, in moneda nationala, ale sumelor totale de plata aferente creditului solicitat. Primul va fi intocmit avand in vedere conditiile de la semnarea contractului de credit, iar altul luand in considerare modificarile ce pot surveni prin aplicarea simularii.

Iza M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.