Concursuri sportive pentru persoanele cu Sindrom Down

Concursuri sportive pentru persoanele cu Sindrom Down

0 582

Fundatia Special Olympics si partenerul Universitatea „Transilvania” au organizat mai multe competitii dedicate persoanelor cu dizabilitati. Copiii cu varste intre 2 si 8 ani s-au intrecut in demonstratii de initiere motrica timpurie iar cei mai mari in competitii de gimnastica unificata.

Fundatia Special Olympics si partenerul Universitatea „Transilvania” au organizat mai multe competitii dedicate persoanelor cu dizabilitati. Copiii cu varste intre 2 si 8 ani s-au intrecut in demonstratii de initiere motrica timpurie iar cei mai mari in competitii de gimnastica unificata. Toti participantii si-au demonstrat curajul si bucuria de a participa si de a fi cu totii invingatori.

Evenimentul face parte din proiectul „Dezvoltarea de abilitati motorii la persoane cu Sindrom Down-etapa esentiala spre o viata independenta”. Dupa ce in toamna anului trecut profesori de sport, kinetoterapeuti si profesori din scoli de masa si scoli speciale au participat la un seminar unde au aflat informatii legate de astfel de activitati, astazi au trebuit sa demonstreze tot ce au aplicat cu copiii. Potrivit Roxanei Osian, managerul proiectului, ieri echipele de la Special Olimpics Romania au lucrat cu copii si adulti cu si fara dizabilitati intelectuale de la scolile speciale din Brasov, Coldea, de la organizatii non guvernamentale si de la centre ale directiei generale ale asistentei sociale si de protectia copilului.

Copiii s-au intrecut in mai multe competitii care le-au testat abilitatile sportive si locomotorii. Au fost doua trasee dedicate lor, unul pe care merg cei mai mari cu varstele cuprinse intre 8 si 20 de ani, si un traseu dedicat celor mici intre 2 si opt ani gimnastica unificata si initiere timpurie in activitati motrice.

Peste 30 de voluntari, toti studenti la Facultatea de Educatie Fizica si Sporturi Montane, s-au alaturat acestui proiect. Tinerii si-au facut repede prieteni pe care i-au ajutat apoi sa parcurga traseele concursurilor.copii biciclete

Majoritatea copiilor cu sindrom Down merg periodic la sediinte de gimnastica unde specialistii ii invata cum sa-si coordoneze mai bine miscarile. Astfel de competitii sunt si mai importante pentru ca asa cei mici pot socializa unii cu ceilalti.

Sindromul Down este cel mai raspandit sindrom genetic asociat cu dizabilitate intelectuala si are o incidenta de 1 la 700-1000 de nou nascuti. Asociate sindromului Down pot fi observate intarzieri in dezvoltarea motorie, cognitiva si sociala. Aceste intarzieri sunt principalele cauze pentru aceste persoane nu sunt incluse in comunitate.

 

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.