Concursuri sportive pentru persoanele cu Sindrom Down

Concursuri sportive pentru persoanele cu Sindrom Down

0 466

Fundatia Special Olympics, in parteneriat cu Universitatea „Transilvania”, a organizat marti mai multe competitii dedicate acestor persoane. Copiii cu varste intre 2 si 10 ani s-au intrecut in demonstratii de initiere motrica timpurie iar cei mai mari in competitii de gimnastica unificata

Fundatia Special Olympics, in parteneriat cu Universitatea „Transilvania”, a organizat marti mai multe competitii dedicate acestor persoane. Copiii cu varste intre 2 si 10 ani s-au intrecut in demonstratii de initiere motrica timpurie iar cei mai mari in competitii de gimnastica unificata. Toti au facut dovada curajului, a bucuriei de a participa si de a fi invingatori.
De mai bine de un an, profesori de sport, kinetoterapeuti si dascali de la scolile de masa si scolile speciale ii pregatesc pe copiii cu sindrom Down sa-si dezvolte abilitatile motrice. Marti a venit din nou randul sa demonstreze cat de mult au evoluat.
Copiii s-au intrecut in mai multe competitii care le-au testat abilitatile sportive si locomotorii. Pentru fiecare categorie de varsta profesorii au pregatit trasee speciale.
Prof. univ. dr. Balint Elena, profesor educatie fizica la Universitatea Transilvania, spune ca intregul colectiv de profesori a incercat sa adapteze toate miscarile la posibilitatile de exprimare motrica ale elevilor.special olympics1
Zeci de voluntari, studenti ai Facultatii de Educatie Fizica si Sporturi Montane, s-au alaturat acestui proiect. Tinerii si-au facut repede prieteni pe care i-au ajutat apoi sa parcurga traseele concursurilor.
Majoritatea copiilor cu sindrom Down merg periodic la sedintele de gimnastica unde specialistii ii invata cum sa-si coordoneze mai bine miscarile. Astfel de competitii sunt si mai importante pentru ca asa cei mici pot socializa unii cu ceilalti.
Sindromul Down este cel mai raspandit sindrom genetic asociat cu dizabilitate intelectuala si are o incidenta de 1 la 700-1000 de nou nascuti. Asociate sindromului Down pot fi observate intarzieri in dezvoltarea motorie, cognitiva si sociala. Aceste intarzieri sunt principalele cauze pentru aceste persoane nu sunt incluse in comunitate.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.