Conclavul pentru alegerea noului papa

Conclavul pentru alegerea noului papa

0 89

Conclavul pentru alegerea succesorului lui Benedict al XVI-lea va incepe azi (marti, 12 martie), a anunta inca vineri, intr-un scurt comunicat, serviciul de presa al Vaticanului, preluat de AFP.

"A opta congreatie generala a colegiului cardinalilor a decis ca conclavul pentru alegerea papei sa inceapa marti, 12 martie", potrivit acestui comunicat. In cursul diminetii de marti, va fi celebrata in Basilica Sfantul Petru mesa "pro eligendo pontifice" si apoi "dupa-amiaza intrarea cardinalilor in conclav", a precizat Vaticanul.
Inainte de a demisiona in 28 februarie, Benedict al XVI-lea a emis un decret ("motu proprio") care autoriza cadrinalii sa devanseze conclavul in raport cu intervalul de 15 zile incepand cu momentul in care scaunul Sfantului Petru este gol, o data ce se constata ca "toti cardinalii electori sunt prezenti". Or, incepand de joi seara, acest lucru s-a intamplat: cei 115 cardinali electori chemati sa aleaga noul sef al Bisericii Catolice sunt toti prezenti la Roma.
O noua congregatie generala este prevazuta sambata dimineata, a indicat parinetele Federico Lombardi, purtatorul de cuvant al Vaticanului.
 
Alegerea noului Papa, dupa retragerea lui Benedict al XVI-lea, este unul dintre cele mai impredictibile evenimente politice si religioase ale acestui deceniu. Nu exista favoriti clari, iar taberele in care sunt impartiti cardinalii sunt aproape egale.
Retregere lui Benedict al XVI-lea, doar un singur precedent in istorie, se repeta dupa cateva secole doar poate pentru implinirea unei strategii care sa asigure un anumit tip de continuitate la conducerea Vaticanului, una din marile puteri planetare.
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.