Concesionarile din Marea Neagra, acordate de Stolojan si prelungite de Tariceanu

Concesionarile din Marea Neagra, acordate de Stolojan si prelungite de Tariceanu

0 217

Ne-a bucurat peste masura decizia Curtii Internationale de Justitie de la Haga, care ne-a atribuit o suprafata de paltou continental de 9.700 de kmp, mult mai mult decat am fi obtinut prin negocieri directe cu Ucraina. In euforia marii vesti toata lumea se felicita, pupa, lauda, se faceau planuri de prospectiuni si exploatari, se faceau socoteli cum ca timp de 30 de ani romanii vor avea combustitibil pentru toate masinile lor numai de pe platforma continentala nou atribuita. Da, dar… nimic din ce-I acolo nu este al romanilor, care, pentru multi ani de-acum inainte vor primi o suma oarecare drept redeventa. Noile zacaminte apartin altora, respectiv firmei Sterling Resources Ltd., care, in 2008, a primit cadou de la Guvernul Tariceanu prelungirea unui contract de concesiune incheiat in 1992 cu Guvernul Stolojan. Dupa cum precizeaza liberalii, acuzati de anumite interese in prelungirea contractului, in noiembrie 2008, cand s-a prelungit contractul, nu s-a modificat continutul acestuia ci doar durata.
„Concesionarea a fost acordata de Guvernul Stolojan in anul 1992 si a fost prelungita, succesiv, de toate Guvernele Romaniei. HG din 12 noiembrie 2008 nu a acordat drepturi in plus companiei in cauza si nici nu a modificat continutul contractului de concesiune realizat de Guvernul Stolojan”, se spune intr-un comunicat al PNL.
Hotararea 1446 a fost adoptata in 12 noiembrie 2008 si este un act aditional la Contractul de exploatare si impartire a productiei pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia, incheiat intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), in calitate de concedent si Sterling Resources Ltd., in calitate de concesionar. Documentul este semnat de catre seful Cancelariei premierului, Dorin Marian, de presedintele ANRM Bogdan Gabudeanu, de ministrul Mediului Attila Korodi si de Catalin Doica, secretar de stat la Ministerul Economiei. Anexa hotararii este secreta.
Contractul initial de concesiune a fost semnat in 1992 de Enterprise Oil, care a devenit astfel prima companie straina care fora in zona maritima a Romaniei. Ulterior, dupa ce a fost incheiat cu firma Enterprise, acordul a trecut pe la firma Paladin si a ajuns la firma Sterling, care este actualul titular
Iata motivul marii bucurii a romanilor.

Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.