Concert de exceptie – Iulia Borgovan

Concert de exceptie – Iulia Borgovan

0 197

Probabil putini brasoveni stiu ca in „Casa Muresenilor”, inafara de muzeu, se desfasoara si alte activitati culturale, intr-o sala relativ mica, dar insufletita de cei care, concertand, incearca sa stearga lumea de noroiul in care se balaceste.
Un asemenea moment emotionant – spun emotionant pentru ca, in racnetul lumii moderne, mai exista si soapta bunului simt – a avut loc acum doua zile, mai precis marti seara. Este vorba de un recital sustinut, la pian, de tanara brasoveanca Iulia Alexandra Borgovan, o tanara placuta la vedere, la port si la simtire artistica, simtire picurata dintr-un spirit sensibil, senin.
Acest lucru il poate simti oricine afla programul acestui recital. Cand interpretezi Debussy nu poti fi decat atras de flori si cer senin. Si asa ceva a facut tanara Iulia, prezentand suita pentru pian „Images”, „Reflets dans l’eau”, „Homage a Rameau” sau Mouvement”>
Programul a inteles sa-l aduca pe scena si pe Johann Sebastian Bach, cu Preludiul si Fuga in do diez minor.
Nu putea lipsi subtilul si jucausul Mozart, cu al sau Allegro con Spirito sau simplul Allegro. In plus, ajutata de Alexandru Hamzea la vioara, a mai fost prezentata si sonata pentru vioara si pian in sol major, KV 301.
Programul a fost completat de oarecum sobrul Brahms, cu ale sale piese cuprinse sub genericul „Klavierstuecke” op.118, cuprinzand cele doua Intermezzo, nr.1 si 2, apoi 4 si 6, completate cu Ballade si Romanze.
Nu pot fi lasate la o parte cateva cuvinte, mai lumesti, despre cea care a sustinut recitalul, adica Iulia Alexandra Borgovan.
Este atat de tanara incat imi pot permite sa ii dezvalui data nasterii: 08.08.1986. Pot spune ca regret inexistenta unui tunel al timpului pentru a incerca sa ma transform in omul care sa-i stea, cavalereste, la picioare, incercand sa-i cucereasca ochii si sufletul sensibil. Caci cateva cuvinte schimbate cu ea te indruma spre asemenea fapte.
Tanara Iulia a absolvit Liceul de Muzica din Brasov si Academia de Muzica din Bucuresti. De-a lungul inceputului de cariera a concertat la festivalurile de la Baia Mare si Galati, ca sa vorbim de cele mai importante aparitii din tara, dar a avut placerea sa ofere muzica de calitate iubitorilor acestui gen din Bilbao cel hispano-basc sau sa inmoaie inimile recilor britanici din Liverpool. Un moment insemnat a fost participarea tinerei Iulia, in 2005, la cunoscutul festival si concurs Pro Piano, unde a facut o figura demna de luat in seama.
Cine nu a fost la recital se poate socoti frustrat, caci Iulia Alexandra Borgovan este o prezenta care va completa si chiar intrece prezenta altei brasovence, tot o pianista, Mihaela Ursuleasa.
Ii dorim tinerei interprete cel putin tot atata succes ca pana acuma si pastrarea aceluias spirit gingas ca pana acum.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.