Comitetul Executiv al PSD – o sedință tensionată!

Comitetul Executiv al PSD – o sedință tensionată!

0 84

În sinteză:
* Paul Stănescu a demisionat din funcția de președinte executiv.
* Paul Stănescu, Gabriela Firea și Marcel Ciolacu, în dezacord cu Vioroca Dancila, presedintele interimar.
* Tabăra Dăncilă a câștigat – va fi congres în 29 iunie pentru alegerea conducerii PSD.
* Pe surse, Dăncilă va candida.
* Actualizarea/modificarea programului de guvernare,
* Marian Oprișan, cela mai mare politician vrâncean, va conduce Grupul pentru stabilirea Programului politic.

Viorica Dăncilă a spus, la finalul ședinței, că acest congres trebuie să fie unul premergător desemnării candidatului la prezidențiale.
Tot în ședința CEx, Paul Stănescu – cel care nu a fost de acord cu organizarea congresului atât de repede – și-a anunțat demisia. Viorica Dăncilă a susținut la finalul ședinței că Stănescu a luat această decizie din motive personale.
Paul Stănescu, Gabriela Firea și Marcel Ciolacu au pledat pentru amânarea luptei pentru șefia partidului, în timp ce Viorica Dăncilă și o parte din greii PSD au susținut organizarea unui congres imediat.
Președintele interimar PSD, Viorica Dăncilă, a anunțat, la finalul ședinței, că Congresul pe care PSD îl va organiza pe 29 iunie trebuie să fie unul premergător desemnării candidatului la prezidențiale, precizând că social-democrații iau în calcul și varianta unui prezidențiabil din afara partidului.

Declaratii:
Paul Stănescu a declarat că a demisionat din funcția de președinte executiv interimar al PSD din motive personale, dar că este posibil să candideze pentru postul de vicepreședinte al partidului, la Congresul din 29 iunie.

Gabriela Firea (declaratii in fata reporterilor alături de Paul Stanescu):
* Nu cred că prioritatea noastră era să organizăm acum, pe picior, acel congres. Nu am înțeles graba, dar mă supun votului congresului. Au fost 30 de voturi pentru, trei voturi împotrivă – eu, Paul Stănescu și Marcel Ciolacu – și patru abțineri.
* Întâmplător sau nu, eu atunci voi fi în spital și mă voi opera din nou.
* Am susținut și susțin opinia dlui Stănescu, că acum trebuie să ne regrupăm, să refacem organizațiile și să tragem învățămintele de pe urma acestui vot.
* Sunt îngrijorată de problemele financiare pe care le am eu la Primăria Capitalei, cât și alți colegi.
*Întrebată dacă Viorica Dăncilă are un stil autoritar, similar celui al lui Liviu Dragnea, Firea a răspuns: Am luat cuvânul alături de colegii mei și nu vreau să îmi spun opinia în fața camerelor pentru că asta ar însemna că se constituie un posibil atac, se ating anumite sensibilități și ar însemna să începem un conflict pe care nu mi-l doresc

16.02 Dumitru Buzatu:
* Trebuie să luăm realitatea așa cum este. Au fost discuții, nu foarte multe, au deviat în multe unghiuri.
* Au fost discuții dacă congresul să fie imediat sau urmăm pași succesivi. Într-un congres extraordinar este o situație complicată să alegi președintele partidului pentru că trebuie să modifici procedurile. S-a ales această variantă, o să vedem care sunt rezultatele. Mai sunt de discutat programul partdului și o modificare esențială a statutului. Au fost opinii diferite: una pentru congres rapid, iar eu am făcut o propunere de pași succesivi de a merge către baza partidului.
* E nevoie de congres pentru că orice interimar își dorește să fie definitiv. Aceasta este realitatea. S-ar putea să fie și alți candidați. Din punctul de vedere al comportamentului în perioada interimatului, cred că multă lume își dorește ca doamna Dăncilă să fie președinte al partidului

Viorica Dăncilă, declarații la finalul Comitetului Executiv al PSD
Despre demisia lui Stănescu:

  • În partid este democrație, fiecare își exprimă punctul de vedere și așa este normal. Îmi pare rău că a demisionat, am încercat să îl conving, am înțeles că a demisionat din motive personale. Paul Stănescu va rămâne în PSD. Eu mă bazez pe Paul Stănescu.
  • Astăzi am aflat despre decizia lui de a demisiona, aseară nu am știut

Despre congres:

  • În acest congres trebuie să ne pregătim pentru următoarele alegeri. Trebuie să stabilim mai multe lucruri.
  • În primul rând, trebuie să modificăm statutul în ceea ce privește alegerea președintelui partidului.
  • Doi, trebuie să vebim cu un program politic.
  • Trei, trebuie să venim cu modificări la programul guvernamental. Sunt lucruri pe care le-am înțeles din aceste alegeri și pe care trebuie să le transpunem în programul nostru de guvernare.
  • În altă ordine de idei, cred că trebuie să dăm legitimitate conducerii să-și asume rezultatul alegerilor prezidențiale, iar acest Congres trebuie să fie unul premergător desemnării candidatului la alegerile prezidențiale.
  • Eu vă garantez că nu am comandă de la nimeni. Singura mea comandă este de la forurile statutare ale PSD. Votul a demonstrat că a fost o decizie a majorității

Despre data celui de al doilea congres PSD pentru desemnarea candidatului la prezidențiale:

  • După ce vom termina cu sondajele. O să dăm drumul sondajelor, o să vedem ce colege, ce colegi vor să candideze la alegerile prezidențiale. În momentul în care vom avea persoana care corespunde profilului de candidat pe care-l doresc alegătorii și care stă bine în sondaje, atunci vom face acest lucru (congres -n.r.)

Întrebată dacă social-democrații iau în calcul desemnarea unui prezidențiabil din afara partidului:

  • Luăm în calcul și această variantă. Bineînțeles că decizia o vom lua în cadrul Comitetului Executiv Național. După cum ați văzut, în cadrul acestui CEX au fost foarte multe discuții, au vorbit toți colegii, am vrut părerea tuturor, tocmai pentru a lua cele mai bune decizii, iar votul a fost cel care a stabilit drumul de mers. Trebuie să ținem cont și de votul de la europarlamentare și să ne adresăm și altor categorii sociale.

Niculae Bădălău:
La congres trebuie să adaptăm programul de guvernare și trebuie să stabilim candidatul la prezidențiale. Trebuie să vedem cauzele pierderii alegerilor. Am greșit și am fost sancționați. Ce greșeli au fost? Să schimbi doi premieri, managementul politic… Eu o susțin pe Viorica Dăncilă dacă își depune candidatura la șefia PSD.

Marcel Ciolacu, după CEX: Nu am considerat că este oportun un congres atât de rapid. Prioritatea mea este moțiunea de cenzură. Trebuia o analiză mai profundă și asupra trecutului și trebuia să vedem ce facem pe viitor. Asta este, vom face congres

Marian Oprișan, la finalul CEX întrebat dacă va fi președinte executiv al PSD: Sub nicio formă… Va conduce o comisie insarcinata cu probleme politice si ideologice.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.