Comisiei Europene ii vine mintea la cap

Comisiei Europene ii vine mintea la cap

0 109

La Bruxelles s-a discutat problema normelor in ce priveste prezenta legumelor si fructelor la vanzare, in magazine si piete agroalimentare. Comisia Europeana a primit avizul celor 27 state membre ale UE de a desfiinta normele ce impuneau, la vanzare, anumite aspecte, in general de estetica, a 26 de sortimente de legume si fructe. Acest lucru se va intampla de la 1 iulie 2009.
Se stie cat de gomosi au ajuns sa fie occidentalii in privinta aspectului, cum ar fi si la legume si fructe, de parca stomacul se satura cu privitul frumusetii castravetelui si cat de drept este el. Sau morcovul, tot asa, de parca, daca nu este drept, iese supa mai oachesa. Acuma insa pare-se ca le-a mai venit mintea la cap si, poate si din cauza crizei mondiale, s-au hotarat sa lase mai jos nasul si sa se uite mai bland in farfurie.
Este drept ca la noi aceste norme ce vor fi desfiintate inca nici nu au apucat sa fie puse in practica. Si asta a fost benefic mai ales pentru micii producatori agricoli, care, daca ar fi trebuit sa se ia dupa norme, n-ar mai prea fi avut ce sa vanda, fiind obligati sa arunce o gramada de legume si fructe necorespunzatoare ca aspect, caci fabricile de conserve, acolo unde se marunteau aproape toate strambaturile, au disparut.
Mai trebuie tinut cont ca romanii nici nu au veniturile celor din Occident, asa ca nu se supara sa curete si patrunjei mai strambi, dar mai ieftini. Iar acest lucru se poate afirma despre toate produsele agricole din piete. Caci cine umbla dupa cumparaturi prin pietele agroalimentare stiu cum, atat micii producatori, cat si ceilalti comercianti, stiu,in cea mai mare parte a lor, sa aseze produsele dupa calitate si aspect, pretinzand si preturi diferite. Si inca nu s-a suparat nimeni pe chestia asta, fiind ceva logic. Adica de ce sa dau eu 5 lei pe rosii pe care vreau sa le fac bulion si sa nu dau doar 1 leu pe cele mai turtite si cu alte mici hibe. Iar castravetii, chiar daca sunt mai strambi, nu-i inghit intregi, ca sa imi strambe gatul, ci ii tai frumusel, ca atat de civilizat am ajuns sa fiu si eu, ca sa nu-i pun intregi.
Din pacate insa vine iarna, si vom avea parte doar de marfa frumoasa, din import, dar cu multe adaosuri de substante spre fortare in crestere, daunatoare organismului, si, in plus, si fara gust.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.