Comisari de mana a doua

Comisari de mana a doua

0 229

Comentariile comisarului european pentru Industrie, Gunter Verheugen, la adresa “tarilor de mana a doua”, ultimele aderate la Uniune, au ofensat unele voci de la masa Comisiei Europene.


Comisarul european a propus o impartire a Executivului european, astfel incat tarile mai mici sa aiba un statut de membru de mana a doua. Cazul noului comisar din partea Romaniei, Leonard Orban, caruia i-a fost incredintat un portofoliu considerat minor, cel pentru multilingvism, a fost cel care l-a inspirat pe politicianul german.


In ultima vreme, este tot mai evidenta aparitia unei diviziuni in sanul Uniunii Europene in ceea ce priveste o eventuala impartire a statelor in cadrul Executivului european. Aceasta s-a accentuat dupa ce Verheugen a afirmat ca, la cei 27 de membri, Comisia Europeana a devenit un organism greoi si ca ar trebui ca unora dintre statele mai mici sa li se atribuie functii mai putin importante, in cadrul Executivului. Comisarul a precizat ca ar fi mai bine ca tarile membre mai mici sa aiba un comisar-adjunct in cadrul unui portofoliu important decat un comisar cu un portofoliu minor.

Verheugen s-ar fi referit la cazul lui Leonard Orban, noul comisar al Romaniei, caruia i s-a incredintat un portofoliu aparent minor. Comentariile comisarului german au primit un raspuns dur din partea comisarului polonez pentru politica regionala, Danuta Hubner. „Crearea a doua categorii de state membre si acceptarea marimii drept criteriu sunt nefondate si inacceptabile”, a subliniat Hubner. O purtatoare de cuvant a Comisiei Europene a precizat ca remarcile lui Verheugen sunt personale si nu reflecta politica adoptata de Executiv. „Financial Times” aminteste ca subiectul este extrem de important, in conditiile in care, potrivit Tratatului UE de la Nisa, viitoarea Comisie Europeana, care va fi aleasa in 2009, trebuie sa aiba mai putin de 27 de membri.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.