COMEMORAREA ANUALA A MARELUI DIPLOMAT NICOLAE TITULESCU, LA BRASOV !

COMEMORAREA ANUALA A MARELUI DIPLOMAT NICOLAE TITULESCU, LA BRASOV !

0 561
La Brasov, de curand a avut loc, la mormântul lui Nicolae Titulescu, o ceremonie prin care Ministerul Afacerilor Externe, Prefectura Brasov si Fundatia Europeana Titulescu au marcat  amintirea marelui diplomat român. Iată cele câteva cuvinte pe care le-a rostit cu acel prilej fostul premier ADRIAN NASTASE,la initiativa caruia Titulescu odihneste de-apururi acolo unde si-a dorit: la Brasov ! “Doamnelor și domnilor,
Nicolae Titulescu a trecut în nefiinţă şi a devenit nemuritor într-o zi de martie. În 1941. Tot într-o zi de martie s-a născut. În urmă cu 133 de ani. Noi însă continuăm să vorbim despre el la timpul prezent. Ca în fiecare an, ne aflăm aici pentru a onora memoria unui român care și-a dedicat întreaga viață țării sale. Am deschis din nou – pentru a câta oară? – paginile celebrului său discurs „Ordinea în gândire”.
Astăzi – afirma el la 27 iunie 1937 – … un val de oboseală a pus stăpânire pe spiritele noastre în asemenea măsură, încât ziua de mâine nu mai reprezintă pentru noi o promisiune, ci o scadenţă ai cărei debitori vom fi. De unde provine această stare actuală de spirit; ce trebuie să facem pentru ca ea să dispară?”
La aceste întrebări, nu s-au găsit încă nici azi cele mai bune răspunsuri. A-l evoca pe Nicolae Titulescu înseamnă să străbatem lecțiile de demnitate națională pe care acesta le-a dăruit României moderne.
”Orator al păcii”, Titulescu a făcut mereu apel la rațiune și la responsabilitate.În cartea sa, intitulată „Politica externă a României”, scrisă, cu multă amărăciune, după excluderea sa din guvernul Tătărescu, în 29 august 1936, Titulescu preciza că studiul pe care îl pregătește „trebuie să se intemeieze pe ideea că în ziua de azi nimic nu este local sau chiar continental, ci totul este de interes mondial”.
Acum aproape 80 de ani!  Găsim într-o asemenea gândire deopotrivă vocaţia şi mesajul contemporanului nostru, dar şi ale vizionarului.Îl preţuim pe Titulescu pentru înţelepciunea cu care a conjugat convergent şi statornic termenii românitate şi europenism, îl preţuim pentru raţionalitatea şi modernitatea angajamentului şi a demersului său ideatic şi pragmatic, politic şi diplomatic.
„… Naționalismul românesc – spunea el – este pentru mine o dogmă, atât în interiorul tării, cât și în afară. De aceea, cer ca nimeni din afara țării să nu se amestece în treburile noastre interne și ca principiile directoare ale politicii noastre interne să fie pur românești”.
Fundația Europeană Titulescu își continuă misiunea pe care și-a asumat-o cu mai bine de două decenii în urmă (ieri, s-au implinit 24 de ani!), anume aceea de a duce mai departe idealurile și valorile pe care Nicolae Titulescu le-a transmis posterității.În noiembrie 2013, un bust al marelui diplomat a fost dezvelit la sediul Parlamentului European de la Bruxelles.
Fundația a continuat publicarea operei politico-diplomatice a lui Titulescu, prin apariția celui de-al doilea volum de Corespondență, în 2013. La Casa Titulescu, au fost lansate noi proiecte prin care intenționăm să dezvoltăm dimensiunea de think tank modern a fundației, conectat la actualitatea lumii internaționale.
Cel mai recent îl reprezintă lansarea unui curs intitulat ”România în noua configurație mondială”, care se adresează studenților și masteranzilor și care urmărește să ofere participanților o perspectivă analitică privind conjunctura și principalii actori din cadrul relațiilor internaționale, obiectivele politicii externe românești, precum și poziția României în noul context geopolitic al secolului XXI.
Nicolae Titulescu a lăsat o moştenire ale cărei valori fundaţia care îi poartă numele este mândră să le transmită mai departe, generaţiilor viitoare.
Într-una dintre confesiunile sale, el spunea:„Şi chiar de nu voi fi un far, ci candelă, ajunge. Şi chiar de nu voi fi nici candelă, tot ajunge, căci am aprins lumina.” Este si privilegiul nostru, al celor care îl preţuim .
 
IMG_1616
 
La Brasov, atractia turistică principală o reprezintă Biserica Neagră. Mai putini stiu insă despre comorile pe care le ascunde Biserica ortodoxă Sf. Nicolae din Scheii Brasovului, ctitorita in urma cu mai bine de o jumatate de mileniu.
Sigur, este important si faptul că in curtea bisericii este inmormântat Nicole Titulescu.
Dar tot acolo se află lăcasul Primei scoli românesti situat semnificativ, aici, in mijlocul arealului istoric al romanilor, impreuna cu un foarte important muzeu si depozit de carte veche, ca si de icoane exceptionale.
Biserica insă este foarte specială.
Probabil că este singura biserică ortodoxă cu patru altare. Din păcate, desi este vorba de picturi pe lemn si fresce de o mare valoare, inca nu sau alocat/, la nivel central si la nivel local, sumele necesare pentru a restaura aceste tezaure de artă ortodoxă din Transilvania.
Vă dau un singur exemplu: o frescă, din unul dintre aceste altare, care infătisează – probabil la nivelul secolului al 17-lea – “roata lumii”, pământul având forma unei sfere.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.