Colegiul Saguna se modernizeaza pe bani europeni

Colegiul Saguna se modernizeaza pe bani europeni

0 119

Unul dintre cele mai importante colegii din orasul nostru, Colegiul National „Andrei Saguna” va fi modernizat cu ajutorul fondurilor europene. Corpul A va fi extins cu peste 6,6 milioane de lei, din care 2% vor fi finantati de Consiliul Local.
Modernizarea Corpului A al Colegiului National „Andrei Saguna” va costa peste 6,6 milioane de lei. Banii vor veni din fonduri europene, Consiliul Local urmand sa finateze 2% din valoarea proiectului.
Reabilitarea sa a inceput din anul scolar 2001/2002 cand au fost construite inca doua corpuri noi in spate. Lucrarile continua, liceul urmand sa se extinda in continuare anul acesta, cand vor fi amenajate sase sali de clasa, o sala festiva, dar si un centru de documentare. Noile spatii vor fi realizate prin recompartimentarea podului.
Totodata, ele vor fi dotate corespunzator, iar cu aceasta ocazie si centrala termica va fi inlocuita.
Aceste modificari au fost necesare din cauza cererilor mari din fiecare toamna, cand sute de elevi brasoveni isi depun dosarele pentru a intra la acest liceu de prestigiu si cu cea mai mare traditie din Brasov, fiind construit acum 159 de ani.
In anul 1850, la initiativa protopopului Ioan Popazu, a omului politic si istoricului George Baritiu si a carturarului Iosif Barac, ca si a locuitorilor romani din Brasov, cu ajutorul material al Bisericilor Sf. Nicolae si Sf. Adormire din Cetate, au inceput cursurile Gimnaziului Mic Roman de Religie Ortodoxa Orientala, in Casa Bacanului.
La 17 septembrie 1851 (de sarbatoarea Sf. Sofii), episcopul (devenit ulterior, mitropolit), Andrei Saguna, a pus piatra fundamentala a cladirii scolii, la a carei edificare au contribuit toti cei care doreau, cu ardoare, invatamant romanesc.
Din anul 1922 gimnaziul va purta numele ctitorului sau.
La data finalizarii constructiei (1854), gimnaziul era – cronologic – al treilea din Transilvania, respectiv al saselea din tinuturile locuite de romani, adaugandu-se scolilor din Blaj, Bucuresti, Beius, Iasi si Craiova.
In anul 1996 Liceul „Andrei Saguna” a devenit Colegiu National.
Sala festiva, monument istoric, care aminteste de premiera operetei „Crai Nou” de Ciprian Porumbescu, a fost pictata in 1862 de Iosif Clement. Tot atunci, peretele frontal a fost impodobit cu deviza „Litteris et virtuti”, deviza permanenta a colegiului, la care se adauga valorile de Bine, Adevar si Frumos pe care le promoveaza.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.