Colegiul National Andrei Saguna a implinit 160 de ani

Colegiul National Andrei Saguna a implinit 160 de ani

0 97

Cu prilejul implinirii a 160 de ani de existenta, directiunea si cadrele didactice ale Colegiului National „Andrei Saguna” din Brasov s-au gasit, timp de doua zile, in mare sarbatoare, la care au participat nu numai sagunistii, dar si autoritati locale si judetene.
Sarbatoarea a fost precedata de momentul inaugurarii salii „Mitropolitul Andrei Saguna”, manifestare la care, alaturi de slujitorii colegiului, au participat consilierii Consilului Judetean Brasov, remarcand prezenta fostului sagunist Aristotel Cancescu, presedintele institutiei, presedintele Consiliului Judetean.
In dimineata zilei de Sfantul Andrei, la Biserica „Sfantul Nicolae” din Scheii Brasovului, in prezenta presedintelui Asociatiei Mitropolit „Andrei Saguna” si a unui insemnat numar de elevi si enoriasi, s-a oficiat slujba de Parastas pentru mitropolitul Andrei Saguna, a profesorului sagunist Andrei Barseanu si a poetului Andrei Muresanu. Incepand cu ora 10:00, in sala festiva a Colegiului „Andrei Saguna” a avut loc deschiderea oficiala a Zilei Colegiului National „Andrei Saguna”, incepand cu obisnuitul concert de fanfara sustinut de elevii colegiului, urmat de cuvantarile autoritatilor locale, a directorului colegiului, prof. Mariana Ionescu, ale invitatilor si ale elevilor.
Cu acest prilej s-a lansat si anuarul Colegiului National „Andrei Saguna”, Brasov 2009-2010, pastrandu-se astfel traditia celor mai vechi anuare scolare din Transilvania, incepand cu anul scolar 1851.
Cu ocazia Zilelor Colegiului National „Andrei Saguna” au avut loc concursuri de literatura si matematica, piese de teatru, inmanari de diplome si concerte. Prin festivitatile organizate de elevi si profesori, sagunistii au adus sarbatoarea in cel mai prestigios liceu din oras.
Tot acum a fost lansata revista „Muguri”, publicatie de traditie a scolii care contine creatiile literare ale elevilor, a fost prezentat site-ul scolii, iar corul liceului a sustinut un concert care a incantat publicul.
Tot in aceasta zi a fost inaugurata sala festiva „Andrei Saguna”. Sala de clasa nu este una obisnuita, ci una personalizata, care are expuse pe pereti portretul intemeietorului Andrei Saguna, a primului director al colegiului si a fost realizata cu scopul de a exprima trecutul, prezentul si viitorul prestigiosului colegiu brasovean.
In anul 1850, la initiativa protopopului Ioan Popazu, a omului politic si istoricului George Barisiu, a carturarului Iosif Barac, dar si a locuitorilor romani din Brasov, cu ajutorul material al Bisericilor Sf. Nicolae si Sf. Adormire din Cetate, au inceput cursurile Gimnaziului Mic Roman de Religie Ortodoxa Orientala in Casa Bacanului. Care urma sa devina in 1922, liceul Andrei Saguna. In anul 1996, Liceul „Andrei Saguna” a devenit Colegiu National.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.