Colegiile uninominale nu sunt deloc colegiale

Colegiile uninominale nu sunt deloc colegiale

0 54

Parlamentarii din comisia insarcinata cu trasarea colegiilor ce vor propulsa in Parlamentul Romaniei deputatii si senatorii alesi prin vot uninominal sunt delegati sa intretina zazania politica din partidele pe care le reprezinta. Fata hidoasa a Romaniei politice, despre care toti stim cateva ceva de multa vreme, asteapta nemachiata dermatograful responsabililor cu actiunea. Rimelul colegial se aplica peste vanataile lasate pe figura patriei de ghionturile scrutinelor din iunie in modul cel mai putin colegial cu putinta. Membrii comisiei pomenite gasesc, intre doua crochiuri de harta uninominala, sa schimbe vorbe grele si amenintari. Pedelistii denunta intelegerile de culise dintre desenatorii liberali si pesedisti, care se straduiesc sa-i stearga pe primii din geografia politica a tarii dintr-o trasatura de condei. Mai ales venite din gura marelui om politic Boc, denunturile cu pricina seamana cu o para la tovarasa educatoare ca colegii (uninominali) le-au ascuns pedelistilor trusa de creioane colorate.
Operatia de cosmetica electorala la care se dedau parlamentarii uninominalului probeaza inca o data, daca mai era nevoie, ca Romania geografica nu se potriveste cu cea politica. Colegiile cu pricina sfideaza realitatile tectonice ale patriei si chiar vecinatatile imposibil de negat, consacrate de trecerea vremii. Tara numara colegii cu niste contururi foarte sinuoase printre hotarele judetului, doar-doar s-or potrivi cu pohta vreunui baron regional sau cu sperantele unui baronet local. Inca o dovada palpabila, in culori, ca Romania lor nu se potriveste cu a noastra, asa cum o stim din harta fizica de la ora de geografie.
Bine, totusi, ca impartitorii fruntariilor uninominale au cazut de acord sa deseneze pe judete. Altminteri, in graba lor de a termina de hasurat pana in 20 iulie, cine stie ce monstruozitati cartografice ieseau din negocierile grafiticienilor parlamentari.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.