Colector de 15 km construit în Poiana Brașov din taxa de stațiune

Colector de 15 km construit în Poiana Brașov din taxa de stațiune

Investiția de aproape 4 milioane de euro în sistemul de canalizare al stațiunii a fost amortizată. Colectorul astfel realizat preia apele utilizate din stațiune și le direcționează prin Râșnov și Cristian la Stația de Epurare Brașov

Hotelierii din Poiana Brașov au achitat taxa de stațiune instituită în urmă cu 14 ani. Zecile de hoteluri și pensiuni din staţiune nu mai plătesc de la 1 octombrie taxa de dezvoltare pentru sistemul de canalizare. Investiția de aproape 4 milioane de euro în sistemul de canalizare al stațiunii a fost amortizată.
Colectorul astfel realizat preia apele uzate, utilizate din stațiune și le direcționează prin Râșnov și Cristian la Stația de Epurare Brașov. Din cei 15 kilometri cât are colectorul aproape 1 km a fost realizat prin străpungerea unui versant al muntelui, o lucrare dificilă dar care ușurează munca angajaților în caz de avarii.

Crearea colectorului a rezolvat una dintre ele mai mari probleme de mediu din județ. În anii 90 apele uzate din stațiune erau deversate câteodată pe Valea Sticlăriei. Soluția a fost realizarea unui colector și dezafectarea stației de epurare ieşite din uz.
Colectorul de canalizare Poiana Brașov- Râșnov are o lungime de 15 km, dintre care un kilometru are tunelul realizat prin străpungerea unui versant.
Tunelul este construit la o adâncime de circa 12 metri și este electrificat. Are mai multe guri de vizitare pe unde, în caz de avarii, se poate interveni.
Proiectul a fost posibil datorită implementării programului ISPA, derulat în perioada 2002-2010 în valoare de aproximativ 53 de milioane de euro. Guvernul României a încheiat un memorandum cu reprezentanții Comisiei Europene care a impus aplicarea în proiect a principiului “poluatorul plătește”.
Cu alte cuvinte, costul întregii investiții a fost recuperat de la beneficiarii direcți. Valoarea totală a colectorului a fost de aproximativ 3,9 milioane euro.

Reprezentanții Comisiei Europene au impus taxa de stațiune în momentul în care au constatat că peste 90 % din beneficiarii direcți din Poiana Brașov sunt agenți economici care acționează în domeniul turismului și au venituri substanțiale din acest domeniu.
În perioada 2004 – 2014, consumul de apă facturat a scăzut la jumătate de la 428.000 m³ în 2004, la aproape 213.000 m³ în 2014.
Scăderea a fost generată de contorizare, majorarea prețului la apă, diminuarea pierderilor, criza apărută la începutul anilor 2000 şi modernizarea instalațiilor hotelurilor. Durata de colectare a taxei a fost prelungită de la 6 ani – cât era estimat inițial – la 14 ani, până în 2018.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.