Codurile si Raportul de tara!

Codurile si Raportul de tara!

0 221

Seminarul cu tema „Pregatirea implementarii noilor coduri: institutii noi procesual-penale” a prilejuit multe discutii si interpretari. In cele ce urmeaza vom reda cele mai importante luari de cuveant cele ale ministrului Catalin Preoiu si a sefului CSM, presedintele Horatius Dumbarava,

Predoiu catre magistrati: Noile coduri se vor aplica; nu au fost facute pentru raportul de tara
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, le-a transmis vineri magistratilor ca noile coduri se vor aplica, chiar daca exista experienta unor astfel de documente adoptate, dar care nu au ajuns sa fie puse in aplicare. „Primul mesaj pe care as vrea sa il adresez: codurile acestea se vor aplica si spun asta pentru ca stiu ca dvs ati mai cunoscut experienta dezbaterii unor coduri elaborate, dar care nu au mai fost puse in aplicare. Nu intru in detalii teoretice, va asigur ca fac o afirmatie bazata pe date certe, privind decizii politice, privind vointa politica de a le pune in aplicare, privind importanta lor pentru situatia Romaniei nu numai in privinta Justitiei, ci in general in concertul European. Aceste coduri se vor aplica, trebuie sa plecam de la aceasta premisa”, a afirmat Predoiu, prezent la seminarul „Pregatirea implementarii noilor coduri: institutii noi procesual-penale”.
El a subliniat ca aceste coduri nu au fost facute pentru rapoartele de tara sau pentru expertii europeni, ci pentru Romania.

Catalin Predoiu a admis ca, in acest moment, proiectul acesta a capatat un interes european, aratand ca cea mai mare parte a recentelor discutii purtate cu comisarul european pe justitie a fost consacrata codurilor.
El a adaugat ca un alt mesaj catre sistemul judiciar este ca se poate reusi o implementare de succes a acestor coduri numai cooperand in pregatirea aplicarii lor.
„As vrea sa mai adresez un mesaj care aparent nu are legatura cu aceste coduri, dar cred ca dupa parerea mea este in directa conexiune, si anume cred ca suntem intr-un moment in care
trebuie sa ne concentram pe proiectele majore cu adevarat importante, care nu numai ca vor ramane repere, dar vor tracta dupa ele intreg sistem judiciar, si codurile reprezinta un astfel de proiect”, a sustinut demnitarul.

Ministrul Justitiei a mentionat ca pregatirea implementarii este o actiune multidirectionala si una dintre directii si cea principala este pregatirea profesionala pentru asimilarea continutului normativ.
„Asteptam cu mare interes finalizarea studiilor de impact pentru a incepe sa discutam despre schemele de personal cu datele pe masa si in mod obiectiv. Este o discutie inevitabila, pe care nu am vrut sa o mediatizez prea mult pentru ca nu vreau sa agitam prea mult sistemul pe aceasta tema. Trebuie sa ne pastram calmul, trebuie sa avem rabdare”, a aratat el.

Predoiu a dat asigurari ca aceeasi pasi preparatori se fac de MJ si in zona executiva, pentru a lansa concret, cu criterii clare, tema schemelor de personal.
„Se confirma ceea ce anticipam in momentul in care am militat pentru impingerea acestui proiect in varful agendei publice in domeniul Justitiei in urma cu doi-trei ani, si anume codurile vor avea un efect de tractare pentru sistemul judiciar. Vor atrage in mod necesar atentia Executivului si fara indoiala sprijinul logistic si financiar pentru implementare . (…) Va asigur ca MJ cunoaste importanta acestui demers si deja sunt initiate discutii in cadrul Executivului pe aceasta tema”, a mai spus ministrul.

Catalin Predoiu le-a spus celor prezenti sa aiba incredere ca acest proiect va reusi si ca Executivul va trata cu responsabilitate implementarea lui. El sustine si ca exista in sistem capacitatea profesionala, resursele necesare pentru asimilarea codurilor, a continutului normativ si buna lui aplicare.
„Nu cred ca exagerez daca spun ca poate este unul dintre cele mai importante proiecte institutionale, nu numai in Justitie, dar in general in societatea romaneasca in ultimii ani”, a mai subliniat Predoiu.
Horatius Dumbrava: Noile coduri ar trebui sa intre in vigoare la cel putin zece luni de la finalizarea studiilor de impact
Noile coduri civile si penale ar trebui sa intre in vigoare la cel putin zece luni de la finalizarea studiilor de impact privind aceste acte normative, a declarat, vineri, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Horatius Dumbrava. „Ca profesionist pot sa spun un punct de vedere personal daca vreti, sigur ca urmeaza sa discutam detaliat acest lucru. Codurile ar trebui sa intre in vigoare la cel putin 10 luni dupa finalizarea studiilor de impact. Sigur ca si sistemul trebuie sa reactioneze benefic, sa ofere datele necesare pentru realizarea acestor studii de impact. Ele sunt mai mult decat utile, sunt necesare pentru a vedea ce resurse umane si materiale si unde anume trebuie concentrat”, a afirmat seful CSM, prezent la seminarul „Pregatirea implementarii noilor coduri: institutii noi procesual-penale”.
Horatius Dumbrava le-a dat asigurari magistratilor ca noile coduri se vor aplica, nemaifiind cale de intoarcere.
„Mesajul dat in mod decisiv si hotarat al ministrului Justitiei cu privire la intrarea in vigoare a noilor coduri era un semnal mai mult decat necesar pentru sistem. Sistemul trebuie sa inteleaga ca nu exista cale de intoarcere (…). Acest semnal trebuie receptat ca atare de catre sistem, adica este momentul ca noi profesionistii sa incercam sa ne pregatim”, a subliniat presedintele Consiliului.

In opinia sa, mai trebuie insa sa se discute asupra momentului cand intra in vigoare codurile.
„Deci nu numai ca intra in vigoare, dar trebuie sa discutam si cand intra in vigoare. Reamintesc o expresie mai mult decat benefica pentru sistem a domnului ministru, codurile vor intra in vigoare atunci cand sistemul este pregatit”, a sustinut seful CSM.

Dumbrava a rugat colegii magistrati sa colaboreze cu MJ, pentru ca, in opinia sa, ar fi util in primul rand sistemului judiciar sa aiba studii de impact bazate pe realitatile obiective de la instante si parchete.
Seful CSM a subliniat ca pe problemele importante, de esenta, pentru sistemul judiciar, exista un mesaj unitar.
„Va rog sa nu aveti nicio indoiala din acest punct de vedere, chiar daca aparent apar mesaje ca suntem intr-un mic conflict. Nu este adevarat. Sunt mesaje false. Pe chestiunile de esenta, noi avem o voce unitara”, a mai spus el.
Presedintele Consiliului a adaugat ca cei din CSM s-au conectat imediat cu MJ in vederea pregatirii sistemului pentru implementarea codurilor.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a sustinut ca data concreta a intrarii in vigoare a noilor coduri depinde de vointa legiuitorului si ca trebuie sa se aiba grija ca momentul sa fie cel mai potrivit, sa fie macar in cea mai mare parte masurile de implementare luate si realizate.
Predoiu a spus ca este in discutie acest aspect privind intrarea in vigoare a codurilor in acest moment in Parlament si ca de aceea cei din sistem trebuie sa-si concentreze mesajele pentru a le transmite parlamentarilor.
Ministrul Justitiei a aratat ca, pe fond, in problemele esentiale exista o unitate de gandire si actiune intre institutiile principale ale sistemului judiciar.
Si el a subliniat ca nu vrea sa existe false impresii legate de pareri sau exprimari diferite pe care cei din Justitie le pot avea in anumite momente.
„Acest lucru nu inseam

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.