Codurile in drum spre Parlament

Codurile in drum spre Parlament

0 176

Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, Codul de Procedura Civila, Codul de Procedura Penala si noul Cod Penal. Guvernul urmeaza sa dea unda verde si noului Cod Civil saptamana viitoare.
Cele trei Coduri adoptate de Guvern trebuie sa treaca, acum, si de Parlament. Cele 3 Coduri juridice, plus Codul Civil, ce urmeaza sa fie adoptat de Guvern, vor intra pentru inceput in dezbaterea a doua comisii parlamentare infiintate de PD-L si PSD in acest scop. Data-limita pana la care cele doua comisii trebuie sa se pronunte asupra prevederilor Codurilor este 15 mai. Dupa ce Codurile vor trece de cele doua Comisii, Guvernul fie va trimite Codurile in dezbaterea plenului in forma actuala, fie le vor mai modifica o parte din prevederi, in functie de amendamentele aduse de cele doua comisii.
Cele 4 coduri au fost retrase din Parlament de Executiv la inceputul acestui an, pe motiv ca ele trebuie sa fie insusite politic. Codurile fusesera finalizate in noiembrie anul trecut si trimise in Parlament de fostul Executiv.
„Mandatul pe care il am este unul tehnic. Am ramas la minister pentru obiective de cel mai inalt interes pentru statul roman: Codurile si raportul de tara”, afirma, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, invitat la emisiunea „Discutia de luni”, difuzata de HotNews.ro si RFI.
Pentru Catalin Predoiu adoptarea „Codurilor” inseamna:
• „Adoptarea proiectelor de Coduri creeeaz premisele modernizarii sistemului judiciar, iar adoptarea lor de catre Parlament va reprezenta un semnal clar pentru modernizarea acestuia.”
• „Codurile au fost in dezbatere publica in 2008, au primit avizul fostului Guvern, al Ministerului Public, al magistratilor. Exista un larg consens cu privire la necesitatea aprobarii de urgenta a acestor acte normative.”
• „Din punct de vedere tehnic, cele 3 Coduri vor fi trimise in Parlament, in procedura de urgenta.”
• „Codurile vor fi implementate dupa o perioada de un an si jumatate – doi ani, timp in care prevederile acestora vor fi cunoscute atat de specialisti, cat si de opinia publica.”
• „Parlamentul si societatea civila au timp sa formuleze amendamente la aceste Coduri.”
• „Aceste proiecte au constituit rodul muncii unor colective de specialisti care au lucrat ani de zile la Ministerul Justitiei, sub coordonarea ministrilor care s-au succedat.”
Pentru a clarifica pozitia Catalin Predoiu a declarat ca: „In niciun caz nu se pune problema ca eu sa demisonez de la Ministerul Justitiei dupa adoptarea acestor Coduri.”

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.